Search by category:
Egyéb kategória

Feltételes szabadságvesztést kapott a Kočner által irányított bírónő

Feltételes szabadságvesztést kapott a Kočner által irányított bírónő

Nagy Roland

2023. 02. 24., p – 14:47

Bazin |

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) három év feltételes szabadságvesztésre ítélte Miriam Repákovát, a Pozsonyi I. Járásbíróság egykori munkatársát, valamint négy évre eltiltották a bírói tevékenységétől. Repáková beismerte, hogy korábban Marian Kočner utasításai alapján hozott ítéleteket.

Repáková volt az egyik a 13 bíró közül, akiket 2020 márciusában őrizetbe vett a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Vihar-akció (Búrka) keretében. A gyanú alapját Marian Kočner nagyvállalkozó telefonos kommunikációja képezte, akit azóta már elítéltek a Markíza televíziót érintő váltóbotrányban, valamint a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolják.

Kočner diktált

Kočner a Threema nevű alkalmazáson keresztül több tucat befolyásos személlyel kommunikált, többek közt bírókkal, ügyvédekkel és állami tisztviselőkkel. Köztük volt Miriam Repáková is, akiről kiderült, hogy 2017-ben megkárosította a Technopol nevű céget azzal, hogy szándékosan Marian Kočner javára és a cég tulajdonosainak kárára döntött, ezzel pedig 17 millió eurós veszteséget okozott a vállalatnak.

Kapcsolódó cikkünk

Nyitra |

Ma reggel 13 bírót és 5 további személyt vett őrizetbe a rendőrség. Bilincsbe verve tartóztatták le Monika Jankovská bírónőt, a Smer korábbi igazságügyi államtitkárát. Azokról van szó, akik Marián Kočnerrel kommunikáltak. Kočnert pedig most a bírók lefizetésével vádolták meg.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Köd (Hmla) nyomozócsoportja a „Vihar” nevű akció során ma hajnalban csapott le. Jankovská volt igazságügyi államtitkáron a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírónőjén kívül elfogták még a szintén bíróként dolgozó testvérét, Andrea Haitovát, sőt Zuzana Maruniakovát is. Az utóbbi 2018-ban Kočner javára döntött a 69 millió euró értékű televíziós váltók ügyében. A váltókat idén februárban egy másik bíróság azonban hamisnak találta. Az őrizetbe vett személyek között van még egy korábbi bíró, egy csődbiztos, egy ügyvéd és két civil személy is.

A letartóztatottak között volt Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke is, akit 30 ezer eurós kenőpénz felkínálásával gyanúsítanak, valamint Katarína Bartalská, aki a Váhostav-botrányban is döntött, és közös gyermeke van a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori vezetőjével, Ján Valkóval.

Őrizetbe vették még Denisa Cvikovát, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónőjét, aki az igazságügyi minisztérium magas beosztású tisztségviselője is egyben; David Lindtnert, a Pozsonyi V. Járásbíróság egykori elnökét; Dušan Srogončíkot, a Pozsonyi V. Járásbíróság elnökét; Richard Molnárt, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját; Angela Balázsovát, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónőjét; Ľuboš Sádovskýt, a Pozsonyi Kerületi Bíróság korábbi elnökét; Miroslav Mojto ügyvédet és további három nőt, akik eltakarták az arcukat.

A letartóztatott bírókat korrupcióval, az igazságszolgáltatás akadályozásával és a bíróság függetlenségének megsértésével gyanúsítják. Kočnert pedig, akit a váltóhamisítási ügy mellett a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolnak, most a bírók megvesztegetésével gyanúsították meg. A hatóság a nyomozás során Kočner Threema-üzeneteiből indult ki. Peter Erdös, Jankovská ügyvédje megerősítette, az egykori államtitkárt 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik. Jankovská tagadja a vádakat.

Sajtóinformációk szerint Vladimír Sklenka, a Pozsonyi I. Járásbíróság korábbi alelnöke nem volt a letartóztatottak között, mivel együttműködik a hatóságokkal. Sklenkáról korábban kiderült, hogy 8000 üzenetet váltott Kočnerrel, majd pedig lemondott tisztségéről. Urbancová neki ajánlhatta fel a 30 ezer eurós kenőpénzt.

A letartóztatott személyeket ma délelőtt a NAKA nyitrai központjában hallgatták ki. Ugyancsak a nyitrai épületbe szállították börtönéből Marián Kočnert, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozót, aki a gyanú szerint lefizette a fent említett bírókat. Kočner azonban megtagadta a vallomástételt. Az őrizetbe vett bírók esetében az Alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, hogy vizsgálati fogságba helyezi-e őket. Erre a Kassán székelő testületnek a letartóztatástól számítva 48 órája van. A rendőrség már ma délelőtt megkezdte az őrizetbe vett bírók Nyitráról Kassára szállítását.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter indítványozza azon bírók felfüggesztését, akiket a Kočnerrel való kommunikáció miatt korrupcióval gyanúsítottak meg. Ezen túl az Országos Bírói Tanácsnak az a speciális bizottsága, amely a Kočnerrel kommunikáló bírók etikai alkalmasságát vizsgálja, a letartóztatások nyomán komoly előrelépést tehet. Ez a testület is indítványozhatja a rendőrség által most meggyanúsított bírók felfüggesztését. Az ügyben megszólalt Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök, aki üdvözölte a hatóságok lépéseit. Azt azonban részletesen nem kommentálta, hogy a pártja által jelölt egykori államtitkárt tartóztatták le.

Repáková a letartóztatása után hamar megtört, mindössze 3 napot töltött vizsgálati fogságban. Elkezdett együttműködni a hatóságokkal, és bevallotta, hogy valóban Kočner utasításai alapján hozott ítéletet. Azt viszont tagadta, hogy a „szolgáltatásért” cserébe pénzt kapott volna, állítása szerint a nagyvállalkozó nyomást gyakorolt rá. A kiszivárgott Threema-üzenetekben azonban a bírónő megköszönt egy dóvali kirándulást Kočnernek, ahol a nagyvállalkozó egy saját hotelt is üzemeltetett. Repáková nem ismerte el, hogy valóban sor került az említett kirándulásra.

Fontos vallomás

A vallomása azonban hozzájárult ahhoz, hogy a NAKA 2020 októberében elindíthatott egy újabb nagyszabású akciót, a Szélvihar-ügyet (Víchrica), amelyben további bírókat és jogászokat vettek őrizetbe.

Repákovát először közfeladati helyzettel való visszaéléssel vádolták meg, és ez alapján akár 10-től 20 évig tartó szabadságvesztést is kiszabhatott volna rá a bíróság. A Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyésze azonban később átminősítette a vádat, így Repáková joghajlítás bűntette miatt állt bíróság elé. A joghajlítás nevű bűncselekmény egy viszonylag új fogalom a szlovák büntető törvénykönyvben, a parlamenti képviselők 2020 őszén fogadták el az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást – pár nappal azután, hogy a NAKA végrehajtotta a Szélvihar-akciót.

Vádalku született

Az ügyész végül vádalkut kötött Repákovával, ezzel magyarázható az enyhébb büntetés is. A vádalku mellett szól az, hogy a botrányba keveredett bírónő gyorsan elkezdett együttműködni a hatóságokkal, és a vallomása alapján további gyanúsítottakat vehettek őrizetbe.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa pénteken jóváhagyta a vádalkut. Ružena Sabová, az ŠTS szenátusának elnöke arányosnak és igazságosnak tartja Repáková büntetését. Ezzel ő lett az első vádlottja a Vihar-ügynek, akivel kapcsolatban jogerős bírósági ítélet született.

(nar, Denník N)

Read More

Post Comment