Search by category:
Egyéb kategória

A „befagyasztott” minimálnyugdíjról

A „befagyasztott” minimálnyugdíjról

Mészáros Richárd

2023. 02. 25., szo – 15:54

A magas inflációt és az energiaárak emelkedését a kisnyugdíjasok nagyon megérzik a pénztárcájukon, s év elején örülnek a legkisebb nyugdíjemelésnek is. A valorizációról a Szociális Biztosító írásban szokta tájékoztatni az ügyfeleket, s olykor előfordul, hogy egy-egy szenior nem tudja értelmezni a hivatalos határozatot, főleg ha a biztosító valorizációról ír, a nyugdíj összegén azonban ez nem látszódik. A problémával – olvasói levél alapján – ifj. Mészáros Lajos jogász foglalkozik.

Érdekes

2018-ban mentem nyugdíjba, 40 ledolgozott év után. Azóta kapom a Szociális Biztosítótól a nyugdíjat, évente pedig egy döntést is arról, hogy mennyi nyugdíjam lesz a következő évben. Ebben mindig két szám szerepel: az egyikhez, ami évente nő pár euróval, azt írják, hogy az öregségi nyugdíjam, de én a másikat kapom, amit minimálnyugdíjnak neveznek, és amely mindig magasabb az első összegnél. 2021-től viszont hiába áll minden döntésben, hogy az öregségi nyugdíj és a minimálnyugdíj is nő, ez csak az öregségire igaz (de még így se éri el a minimálnyugdíj mértékét), mivel a minimálnyugdíj összege 3 éve nem nőtt. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a minimálnyugdíj összege 2020 után nem nőtt, és miért írja ennek ellenére a biztosító, hogy évente emelkedik?

Minden állami nyugdíjrendszer alapelve, hogy az állam anyagilag biztosítja azokat, akik elértek egy bizonyos kort, munkaképtelenné váltak, vagy megözvegyültek. Szlovákiában az állami nyugdíjrendszer általi anyagi ellátást közvetlenül az Alkotmány 39. cikke garantálja, működését pedig elsősorban a Tt. 461/2003 sz. a szociális biztosításról szóló törvény (Szbt.) biztosítja, amely az öregségi nyugdíj mértékét is meghatározza.

Az öregségi nyugdíj a Szbt. 66. §-ban található definíció – gyakorlatilag egy képlet – alapján számolható ki, mely része pl. a szociális biztosítás ideje. E képlet szerinti összeg az olvasónk által említett első összeg, melyet a Szociális Biztosító évente közöl, és amely minden évben felértékelődik (valorizálódik) a Statisztikai Hivatal által jegyzett előző évi inflációval. Mivel tehát a képlet szerinti öregségi nyugdíj éves növekedése egy évente változó tényezőhöz – az inflációhoz – van kötve, ez a növekedés gyakorlatilag automatikus.

Emellett viszont létezik az ún. minimálnyugdíj is, amely akkor jár, ha egy adott személy képlet szerinti nyugdíja nem éri el a minimálnyugdíj összegét. A minimálnyugdíj kiszámításának is megvan a maga törvényi módszere, amely 2021 januárjáig szintén egy olyan számítás volt, amely változó tényezőkhöz (az aktuális átlagbérhez, illetve a létminimumhoz) volt kötve, így a minimálnyugdíj növekedése is automatikus volt. 2021-től viszont az automatikus emelést biztosító számítást az Szbt.-ben egy táblázat váltotta fel, mely szerint a minimálnyugdíj összege csakis a nyugdíjazás előtt ledolgozott évek számától függ, úgy, hogy minden egyes évhez egy konkrét összeg tartozik (pl. 40 ledolgozott év után ez az összeg 378,50 euró). A táblázat bevezetésével tehát megszűnt a minimálnyugdíj éves automatikus növekedése, hiszen amíg a táblázat nem változik (ami csakis törvénymódosítással lehetséges), addig a minimálnyugdíj sem növekszik – ezt szokás a minimálnyugdíj „befagyasztásának” nevezni.

Az olvasónk által említett emelés tehát úgy értelmezhető, hogy mivel a befagyasztott minimálnyugdíj még mindig magasabb az évente növekvő öregségi nyugdíjánál, a Szociális Biztosító a minimálnyugdíj mint az öregségi nyugdíjához képesti magasabb összeg folyósítását nevezi emelésnek, még úgy is, hogy a minimálnyugdíj már 3 éve nem változott. Végezetül viszont egy rendkívül friss jó hírrel szolgálhatunk: 2023. február 14-én ugyanis a parlament megszavazta az Szbt. módosítását, mely szerint 2023. július 1-i hatállyal az említett táblázat (és ezáltal a „befagyasztás”) megszűnik, és a minimálnyugdíj újra a korábbi számításon fog alapulni, vagyis újra automatikus lesz az évi növekedése.

Read More

Post Comment