Search by category:
Egyéb kategória

Több lesz a gyermek az óvodákban, az intézmények kapacitáshiánnyal küzdenek

Több lesz a gyermek az óvodákban, az intézmények kapacitáshiánnyal küzdenek

Csóka Zsófi

2023. 02. 26., v – 13:39

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint jövő évtől a négyéves, 2025-től pedig már a hároméves gyermekek is járhatnak óvodába. A terv megvalósulása az óvodák kapacitásától függhet.

Az ország északkeleti részén található Kislomnicon (Lomnička) csak az ötéves gyermekek járnak jelenleg óvodába, de az intézmény még így is kapacitásproblémákkal küzd. A polgármester már több éve tervezi az óvoda kibővítését, amit néhány hónapon belül szeretnének is elkezdeni. A projekt megvalósításához több mint egymillió euróra van szükségük.

A kislomnici eset nem egyedülálló Szlovákiában. Amennyiben a gyermek állandó lakhelyén nem lesz férőhely az óvodában, a gyermek abba az intézménybe járhat majd, amelyik a legközelebb esik a lakóhelyéhez.

A minisztérium szerint jövőre a korhatárcsökkentés miatt nagyjából 1300-zal több gyermek fog óvodába járni. A pedagóguskamara pozitívan értékeli a kormány által elfogadott javaslatot. „Minél hamarabb kerül egy gyerek óvodába, annál jobban fel lesz készítve az általános iskolára” – mondta Andrea Benková, a kamara munkatársa.

A kapacitáshiány miatti problémákat az oktatási minisztérium is elismeri. A probléma megoldására az állam a jelenlegi 70 milliós támogatást 130 milliósra emeli.

(noviny.sk, cszs)

Read More

Post Comment