Search by category:
Egyéb kategória

A hónap menüje

A hónap menüje

Horváth Bianka

2023. 02. 27., h – 10:20

A hónap menüje a Vasárnap asztalán

20 perc

Gombás rizottó brokkolival

Hozzávalók (4 személyre): 400 g rizs, 200 g brokkoli, kb. 1 liter zöldségalaplé, 200 g gomba, olívaolaj, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. szárított kakukkfű, 2 ek. rozmaring, 100 ml fehérbor, 100 ml tej, 1-2 ek. vaj, 1 ek. fokhagyma-granulátum, só, bors, parmezán (a tetejére).

1.: A brokkolit sós vízben megfőzzük. Miután kiszedtük, a vizéhez adunk egy zöldségleveskockát, és hagyjuk rövid ideig forrni.

2.: A gombát megmossuk, feldaraboljuk, és olajban megpirítjuk. A megpirult gombákat kiszedjük, adunk még egy kis olajat ugyanabba a serpenyőbe, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a sót és az őrölt borsot. Megpároljuk és olyan 3 perc után hozzáadjuk a riszt.

3.: Körülbelül egy percig kevergetve sütjük. Ezután hozzáadjuk a bort, és addig főzzük, amíg felszívódik. Fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, tehát főzzük, amíg felszívódik, és ezt addig ismételjük, amíg a rizs megpuhul.

4.: Amíg a rizs fő, elkészítjük a pürét. A gomba és a brokkoli egy részét félretesszük. A maradékot összekeverjük a tejjel, a vajjal, egy kis alaplével, a fokhagymaporral, sóval és borssal, és pürésítjük, majd a rizskeverékhez adjuk, beletesszük a félretett gombát és brokkolit is, sózzuk, őrölt fekete borssal fűszerezzük.

Parmezánnal megszórva, friss petrezselyemzölddel tálaljuk.

30 perc

Zöldséges-zabpelyhes fasírtok

Hozzávalók (40 db): ½ cs. zabpehely, 1-2 ek. sima liszt, 1 tojás, ½ bögre reszelt sajt (eidami), 1 répa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, só, bors, majoránna.

1.: A sárgarépát és a petrezselymet meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben félpuhára főzzük. A zabpelyhet 30 percre vízbe áztatjuk és állni hagyjuk.

2.: A megpuhult zabpehelyhez adjuk a tojást, a sajtot, a sárgarépát, a petrezselymet és az apróra vágott hagymát. Szükség szerint sima liszttel sűrítjük. A keveréket sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük.

3.: A masszából egy kanál segítségével golyókat formázunk, majd forró olajban aranybarnára sütjük őket.

50 perc

Töltött camembert sajt

Hozzávalók (4 személyre): 4 camembert, 2 ek. vaj, 1 bögre csiperke, 1 kis fej hagyma, ½ bögre őrölt mogyoró, 2 tojás, 1 bögre zsemlemorzsa, 1 bögre világos sör, 3 ek. zöldpetrezselyem, só, olaj a sütéshez.

1.: Felolvasztunk 1 ek. vajat egy serpenyőben, és megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, a vékonyra szeletelt gombát és a petrezselymet. Addig pároljuk, amíg az összes folyadék el nem forr. Hozzáadjuk a darált mogyorót, megsózzuk, félretesszük és hagyjuk kihűlni.

2.: A sajtokat vízszintesen kettévágjuk, és egy kanállal egy részüket kivájjuk. Ezt az üreget megtöltjük a gombás töltelékkel, majd újra összeillesztjük a két fél sajtot, kissé megnyomkodjuk, és fél órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Utána megforgatjuk őket felvert tojásban és zsemlemorzsában, s forró olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.

3.: Egy serpenyőben vajat olvasztunk és megolvasztjuk rajta a sajt kivájt részeit. Felöntjük a sörrel, és hozzáadjuk a maradék petrezselymet. A sajtot ezzel a mártással leöntve, ízlés szerint főtt vagy sült burgonyával tálaljuk.

30 perc

Babos fasírtok

Hozzávalók (20 db): 4 bögre főtt bab (lehet konzerv is), 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 citrom leve, petrezselyemzöld, ¼ cs. sütőpor, olaj.

1.: A babot megfőzzük, leszűrjük. Meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, majd kisebb darabokra vágjuk.

2.: Húsdarálón ledaráljuk a babot és a hagymákat. Megsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a sütőport és a citromlevet. Egy órán át állni hagyjuk.

3.: Pogácsákat formázunk belőle, majd további egy órát hagyjuk állni. Végül forró olajban mindkét oldalukon kisüstjük.

30 perc

Paradicsomos palacsinták

Hozzávalók (4 személyre): 250 ml tej, 3 tojás, 8–10 ek. sima liszt, só, őrölt fekete bors, 3 paradicsom, 150 g reszelt sajt, olaj a sütéshez.

1.: Egy tálban összekeverjük a tejet, a tojást és a lisztet, sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsomot megmossuk, kockákra vágjuk és hozzáadjuk a tésztához.

2.: Egy serpenyőben olajat hevítünk és a tésztából kis palacsintákat sütünk. Először az egyik oldalt sütjük meg, fordítunk egyet, megszórjuk sajttal, és a másik oldallal fejezzük be sütését.

Friss paradicsom helyett használhatunk olajos szárított paradicsomot, esetleg 2 ek. paradicsomsűrítményt is.

Read More

Post Comment