Search by category:
Egyéb kategória

Ismét határozatképtelen volt a parlament, holnap is tesznek egy próbát

Ismét határozatképtelen volt a parlament, holnap is tesznek egy próbát

Bugár Anna

2023. 02. 27., h – 19:22

Pozsony |

Az előre hozott parlamenti választás időpontjáról és a MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának adásáról szóló rendkívüli ülést hétfőn két próbálkozás után sem sikerült megnyitni, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kedd délelőttre halasztotta az ülést.

A rendkívüli ülés ismételt összehívását a Smer kezdeményezte, s bár 13 órakor elegendő képviselő tartózkodott az ülésteremben, mégsem került sor az ellenzéki indítvány megvitatására. Az SaS és az OĽaNO tagjai a pártok korábbi nyilatkozataival összhangban nem támogatták az ülés megnyitását. Az első sikertelen próbálkozás után Robert Fico (Smer) ismételten felszólította Zuzana Čaputová államfőt, nevezzen ki hivatalnokkormányt. Hangsúlyozta, pártja elfogadhatónak tartja azt is, hogy július elsejére tűzzék ki a választás napját, addig azonban Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök helyett mást kell megbízni a kormányzással. Fico nem zárta ki, hogy a hét folyamán újra kezdeményezni fogják a korábbi választási időpont jóváhagyását, a határidőket tekintve ugyanis még van egy kis idő. A parlamentben történteket kabarénak nevezte, a teremben ugyanis a szavazás idején többen voltak, mint ahányan bejelentkeztek.

„Cirkusz”

„Már az elejétől azt mondjuk, hogy nem fogunk úgy táncolni, ahogy Fico fütyül. Ha a sajtótájékoztatókon azt hangoztatják, hogy júniusban szeretnének választást, kötelességük lenne munkába jönni” – jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a sikertelen szavazás után. A Smer képviselői közül ketten nem voltak jelen, illetve a Sme rodina frakciójából is többen hiányoztak. „Összesen kilenc ellenzéki képviselőt számoltunk össze, akik ma nem jöttek munkába” – tette hozzá Šipoš. Igor Matovič (OĽaNO) parlamenti képviselő megismételte, választóik egyetértenek a szeptember végi időponttal, ezért továbbra is kitartanak a volt kormánypártok megállapodása mellett. Peter Pčolinský (Sme rodina), a parlament alelnöke kijelentette, a mai ülésen jelen lesz a párt három hiányzó képviselője is. A politikus szerint azonban ez nem változtat az eredményen, a parlament továbbra is határozatképtelen lesz. „A mi képviselőink itt lesznek és bejelentkeznek” – mondta, majd megerősítette, támogatják az ellenzék által javasolt határozat elfogadását. „A Sme rodina bármilyen korábbi időpontot támogat, ami azt jelenti, ha sikerül megnyitni az ülést, akkor biztosan megszavazzuk a korábbi időpontot” – tette hozzá Pčolinský, azt azonban elutasította, hogy a Smer hetente rendkívüli ülést kezdeményezzen a témával kapcsolatban. „Mi ebben a cirkuszban biztosan nem veszünk részt” – folytatta.

Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető azt mondta, ha nem jön közbe semmi, akkor marad a szeptember 30-i dátum. „Az SaS becsületesen készül az előre hozott választásra” – jelentette ki a Smer azon korábbi állítását cáfolva, mely szerint a liberális párt saját indítványt tervez benyújtani a választás előbbre hozására.

„A döntés Richard Sulík kezében van, elég az SaS 15 képviselője, és a választás korábban lesz” – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő, aki szerint ezúttal sem sikerül majd megnyitni az ülést. Úgy véli, ha a hét végéig nem sikerül elfogadni a határozatot, be kell látni, hogy a nyári szünidő alatt nem lenne helyes megtartani a választást, s bele kell törődni, hogy marad az őszi verzió.

A vadászgépekről később

A vadászgépek Ukrajnának adását illetően Pellegrini fontosnak tartja, hogy Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter megválaszolja a parlamenti képviselők kérdéseit, a téma azonban szerinte várhatóan áttolódik a márciusi ülés végére. Pčolinský meggyőződése, a kormány biztosan nem dönt a parlament beleegyezése nélkül a MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának adásáról, egyelőre azonban nem tartja aktuálisnak a téma megvitatását. Matovič szintén úgy véli, a védelmi miniszter „kutya kötelessége”, hogy egy ilyen komoly döntésnél megpróbálja meggyőzni a képviselőket, és a parlament beleegyezését kérje. Zemanová kijelentette, támogatják az Ukrajnának nyújtott teljes körű segítséget – legyen szó humanitárius segítségről vagy haditechnikai segítségnyújtásról.

Read More

Post Comment