Search by category:
Egyéb kategória

Véget ért a 73. Berlinale

Véget ért a 73. Berlinale

Juhász Katalin

2023. 02. 27., h – 08:10

Berlin |

Ritkán kap fődíjat dokumentumfilm a Berlini Nemzetközi Fimfesztiválon, ritkán díjaznak gyerekszínészt, még sosem volt ilyen fiatal zsűrielnök, szlovák alkotásra pedig tényleg csak elvétve figyelnek fel. Ez a seregszemle tehát több szempontból különleges volt.

Európa egyik legrangosabb filmfesztiváljáról beszélünk, amely ráadásul a naptári év első ekkora kaliberű szemléje, megelőzve Cannes-t és Velencét. Idén a program számos pontján az orosz–ukrán háborúra reagált. Így volt ez az ünnepélyes nyitógálán, amelyen videóközvetítés segítségével Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelent, illetve a továbbiakban is, hiszen bemutatták Sean Penn Ukrajnában forgatott dokumentumfilmjét, a Superpowert. Az amerikai színész-rendező eredetileg egy portrét szeretett volna készíteni arról, hogyan lett egy komikus színészből Ukrajna elnöke. Stábjával el is utazott Kijevbe, ahol egyszer csak kitört a háború, megváltoztatva a koncepciót.

A várakozásokkal ellentétben a fődíjat nem a Superpower kapta, hanem Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Sur l’Adamant (Az Adamanton) című munkája. A Párizsban, a Szajnán, egy állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó, az Adamant világát bemutató alkotás „mesterien megformált film” és az egész zsűrit magával ragadta – emelte ki a gálán Kristen Stewart, a testület elnöke. Az amerikai filmsztár a Berlinale 73 éves történetének legfiatalabb zsűrielnöke volt a maga 32 évével.

A másik rekord szintén az életkorral kapcsolatos: a legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét egy nyolcéves kislánynak, Sofía Oterónak ítélte oda a zsűri, aki a fesztivál történetének legfiatalabb díjazottja. A spanyol gyerekszínész egy elsőfilmes rendező, Estibaliz Urresola Solaguren 20 000 especies de abejas (Húszezer méhfaj) című drámájában nyújtott alakításáért kapta az elismerést.

A zsűri nagydíjával a leghíresebb német művészfilmesek közé tartozó Christian Petzoldot tüntették ki Roter Himmel (Vöröslő égbolt) című rendezéséért. A legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét is egy német művész, Thea Ehre vehette át, aki Christoph Hochhäusler Bis ans Ende der Nacht (Az éjszaka végéig) című filmjében szerepelt. Ugyancsak német a legjobb forgatókönyvért járó díj kitüntetettje, Angela Schanelec, aki Music (Zene) című német–francia–szerb koprodukciójával indult a fesztiválon.

Idén komoly hazai siker is született Berlinben: Mira Fornay mesefilmje, a Mimi fődíjat kapott a Generation Kplus elnevezésű kategóriában, amelyben a gyermek- és ifjúsági filmeket értékelték. A rendezőnő negyedik egész estés játékfilmjében egy hétéves kislány (Rozmarína Willems alakításában) elveszett papagáját, Mimit keresi. Útja az ősi Duna-erdőn át vezet, ahol különböző szereplőkkel találkozik, és mindnek saját története van. Bár nem találja a szeretett Mimit, sokkal többre, kalandokra, új ismerősökre lel, és megerősíti kapcsolatát barátjával, Cypkóval. A filmet a Pozsony környéki erdőkben forgatták, minimális stábbal, kameratechnika, aggregátorok, reflektorok nélkül, tudatosan óvva a természetet. Az egyes helyszínek között kizárólag biciklivel közlekedett a stáb.

„A film az első pillanattól kezdve elbűvölte a zsűrit. A kis hősnő történetének az erdő varázslatos mikrovilága szolgál díszletként, ahol különféle kihívásokkal találkozik. Ez az alkotás a találékonyságot, a kreativitást és a nyitottságot ünnepli. Hangolásával, tempójával és humoros szellemiségével gyönyörűen mozog a valóság és a fantázia határán” – áll a Marco Alessi, Venice Atienza és Gudrun Sommerporoty alkotta nemzetközi zsűri közleményében.

A Mimi március 18-tól lesz látható a hazai mozikban.

Read More

Post Comment