Search by category:
Egyéb kategória

Naď: A MiG-ekről a parlamentnek kellene döntenie, részt veszek a vitán

Naď: A MiG-ekről a parlamentnek kellene döntenie, részt veszek a vitán

Kulcsár Péter

2023. 02. 28., k – 14:32

A MiG-ek átadásáról Ukrajnának a parlamentnek kellene határozatot hoznia, nem a kormánynak – véli Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter, ezt támasztja alá Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter jogi állásfoglalása is.

Naď megismételte, ha sor kerül rá, részt vesz az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés vitáján. Szerinte kár lenne, ha a Szlovákia által már nem használt vadászgépek veszendőbe mennének, de azt kizárta, hogy a kormány már a szerdai, március 1-jei ülésén foglalkozik ezzel a témával.

Karas szerint a kormány is dönthetne az ügyben, de a jogbiztonság érdekében helyesebb, ha a parlament fogad el határozatot. „Teljes mértékben elfogadom, hogy a parlament döntsön az ügyben, ez egyezik az én jogi véleményemmel is” – tette hozzá Karas

A vadászgépek Ukrajnának ajándékozása kapcsán Naď úgy véli, a volt koalíciós pártok, beleértve az SaS-t is, támogatni fogják, és elképzelhetőnek tartja, hogy a Hlas szintén.

A MiG-ek ügyében újabb rendkívüli ülést kezdeményezett a Smer, de a parlament kedden is határozatképtelen volt. A Smer olyan határozatot akart elfogadtatni, amely megtiltaná a MiG-29-esek átadását. A párt emlékeztetett, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdésekben. Emellett a párt szerint a vadászgépek átadása sértené az alkotmányt.

Read More

Post Comment