Search by category:
Egyéb kategória

Heger: az ukránok folyamatosan kérik tőlünk a MiG–29-es vadászgépeket

Heger: az ukránok folyamatosan kérik tőlünk a MiG–29-es vadászgépeket

Czímer Gábor

2023. 03. 01., sze – 17:38

Pozsony |

Még ma délután sem lehetett tudni, hogy összehívják-e mára a parlament rendkívüli ülését, ahol a leszerelt MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról vitáznának.

Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után elmondta, nem tudja csütörtökön összeül-e a törvényhozás, hogy a vadászgépek átadásáról tárgyaljon. „Ukrajnában a helyzet nagyon komoly, az Orosz Föderáció egyre intenzívebben támad. Így az ukrán lakosság védelmére adott bármilyen támogatás, a légvédelemük megerősítése, beleértve a MiG-eket, nélkülözhetetlen. Folyamatosan kérik tőlünk, hogy ebben segítsünk” – mondta a kormányfő. Heger szerint közvetlenül a vadászgépekről szóló parlamenti határozattal, vagy az alkotmány módosítása után a kormány döntésével is jóváhagyhatják a gépek átadását.

Az ügyben Zuzana Čaputová államfő lapunknak elmondta, helyesnek tartja, hogy a parlament döntsön a kérdésben. „A parlament megvonta a kormánytól a bizalmat, elvette annak legitimitását. A kormány pedig úgy döntött, hogy kikéri a parlament álláspontját, amely lényegében bizonyos értelemben helyettesítheti a kabinet legitimitását. Ezt egy jó lépésnek tartom” – jelentette ki a köztársasági elnök.

A kormány is dönthetne

Jaroslav Naď (OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter a szerdai kormányülés után arról beszélt, egyedül a parlamenti képviselőkön múlik, akarnak-e a vadászgépek kérdéséről tárgyalni. „Én teljes mértékben meg vagyok győződve róla, hogy segíteni akarok Ukrajnának, hiszen agresszió és erőszak áldozatai lettek, emberek halnak meg. Ha pedig segíteni tudunk, akkor ezt meg kell tennünk” – jelentette ki. Arról is beszélt, szerinte egyes képviselők a kérdést szándékosan átpolitizálják és nem az emberéletek megmentését helyezik az első helyre. Ezt a kritikát a kormánypárti frakciók tagjaira is vonatkoztatta. „Vannak ott emberek, az élükön Gyimesi Györggyel, akik toporzékolva keresik annak minden módját, hogy megakadályozzák az Ukrajnának való segítségnyújtást” – mondta Naď. Hozzátette, az érintetteknek ezért a lelkiismeretünkkel kell szembenézniük. A miniszter szerdán délután még nem tudta megmondani, akad-e elég képviselő arra, hogy a vadászgépek átadásáról szóló rendkívüli ülést megnyissák, de megismételte, ő hajlandó a törvényhozásban erről vitázni. Arról is beszélt, szerinte a kormánynak most is a kompetenciájában van, hogy a gépeket átadja Ukrajnának, de nem zárkózott el attól, hogy erről először parlamenti határozat szülessen.

Szerintük nem megy

A vadászgépek átadásával kapcsolatban azonban a Peter Pellegrini vezette ellenzéki Hlas éles kritikát fogalmazott meg. Szerintük a kormány, amelytől a parlament megvonta a bizalmat és így csak ügyvezetői státuszban van, nem dönthet ilyen fajsúlyos dolgokról. Pellegriniék szerint a kormánynak egy olyan elemzés is a rendelkezésére áll, amely szerint vadászgépek átadásáról a parlament sem határozhat, mert a törvényhozásnak eleve nincsenek ilyen kompetenciái.

A védelmi miniszter által említett Gyimesi lapunknak pedig ugyancsak arról beszélt, a parlamentnek nincsen erre hatásköre. „A parlament nem tudja kötelezni a kormányt, hogy adjon oda bármit is” – jelentette ki. Hozzátette, eredetileg a kabinet dolga lenne ilyesmiről dönteni, de a kormánynak csak ügyvezetői státusza van, a törvényhozás pedig legfeljebb egy állásfoglalást hagyhat jóvá. A képviselő rámutat, a szóban forgó rendkívüli ülést Heger és Naď indítványozta és arra emlékeztetett, az ellenzéki Smer által kezdeményezett ugyanilyen témájú ülések megtartását a kormánypárti frakciók megakadályozták. Gyimesi szerint a kormányfő és a védelmi miniszter azt szeretné, ha a parlament titkosított ülésen tárgyalná a kérdést, de ezt a képviselő elutasítja. „A polgároknak tudniuk kell, mi történik a vadászgépekkel” – jelentette ki, és hozzátette, szerinte a polgárok többsége nem ért egyet ezzel a katonai segítséggel. Naďnak az őt bíráló kijelentésére Gyimesi azzal válaszolt, ő nem ellenzi az Ukrajnának nyújtott segítséget, de nem ért egyet a vadászgépek átadásával.

Uniós békekeret

A tárcavezető a kormányülés után arról is beszélt, a szlovák vadászgépeket Ukrajna légvédelmi eszközként használhatná, hiszen az országot támadó orosz manőverező robotrepülőgépek, rakéták, drónok ellen vethetik be azokat.

A leszerelt MiG–29-es vadászgépek árának több mint 50 százalékát az Európai Békekeretből meg is térítenék Szlovákiának, ahogy az öt üteg Kub közepes hatótávolságú, szovjet gyártmányú csapatlégvédelmi rakéták értékét is, ha azokat átadják Ukrajnának. Naď szerint ezeknek az eszközöknek az értéke együtt akár fél milliárd eurót is kitehet. „Talán 250 millió eurót kaphatunk értük, talán többet, amiből aztán új eszközöket vehetünk a hadseregnek” – mondta.

A védelmi miniszter megismételte, az Európai Békekeretből az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás jelentős részét megtérítik Szlovákia számára. Eddig már több mint 82 millió eurót fizetett ki Brüsszel Pozsonynak. Szlovákia eddig összesen 168 millió euró értékben adott katonai segítséget Kijevnek. Az ország költségvetésében tavaly 1,8 milliárd eurót különítettek el a védelem számára, idén már 2,4 milliárd eurót.

Read More

Post Comment