Search by category:
Egyéb kategória

Ingyentej lesz az iskolákban, a valós igény viszont vitatott

Ingyentej lesz az iskolákban, a valós igény viszont vitatott

Bugár Anna

2023. 03. 01., sze – 19:29

Az Iskolatej-program legnagyobb beszállítója február közepén tájékoztatta az iskolákat arról, hogy kimerítette az Európai Unió és az agrártárca által nyújtott támogatást, így az oktatási intézmények nem jutnak dotált áron tejtermékekhez. Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter leszögezte, a gyerekeknek jár az egészséges tízórai, s a programra fordított összeg növelésével folytatódik a projekt.

Az Iskolatej-program évtizedek óta létezik, jelenleg az Európai Unió 26 tagországában működik – részben az unió, részben pedig az állam támogatásával. A szaktárca tájékoztatása alapján az idei tanévben 3578 alapiskola kapcsolódott be a programba, mely keretén belül zöldséget, gyümölcsöt, illetve tejtermékeket kapnak a diákok. Február 14-én a Rajo vállalat arról tájékoztatta az iskolákat, a nem várt mértékű érdeklődés miatt, kénytelenek felfüggeszteni a beszállítást, kimerítették ugyanis az állami és az uniós támogatást is. Az agrártárca reakciójából kiderült, több mint 218 ezer gyereket érint a dolog, a Rajo ugyanis a részt vevő iskolák 44%-ának biztosítja az „ingyenes” tejtermékeket.

Magasabb érdeklődés

„A mezőgazdasági minisztérium üdvözli a gyermekek tej iránti fokozott érdeklődését. A Rajo viszont alábecsülte ezt az érdeklődést, és nem tájékoztatta időben a minisztériumot” – olvasható a tárca állásfoglalásában, mely szerint a vállalat későn ismerte fel a problémát. Vlčan hangsúlyozta, a gyerekek nem eshetnek el a támogatott tejtől, ezért közel 100%-kal emelkedik az Iskolatej-programra szánt összeg. „Találtunk további forrásokat a minisztériumban, és orvosoltuk a helyzetet. Nem szeretném, hogy 218 ezer gyerek tejes tízórai nélkül maradjon. Sajnálom, hogy az iskolákkal egy napon értesültünk a helyzetről, megoldhattuk volna a közvélemény frusztrációja nélkül is” – mondta Vlčan. A 2022/2023-as tanévben eredetileg 20 millió eurót különítettek el az iskolai programra, melyből 8,5 millió eurót szántak az ingyenes tejre. Az unió több mint 2,8 millió euróval járul hozzá az egészséges élelmiszer programhoz, a fennmaradó 17 millió eurót pedig az állami költségvétéséből tervezték biztosítani.

Néhány nappal később újabb értesítést kaptak az iskolák, mely szerint február 17-től ismét számíthatnak a Rajo termékeire. „Nem értékeltük ki megfelelően a gyermekek tej iránti megnövekedett érdeklődését” – ismerte el a cég a hibát.

Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője megerősítette, a szlovák tejtermelők és a tejfeldolgozók folytatják az iskolák ellátását, s a cél az, hogy minél több gyerek bekapcsolódjon a programba. Emlékeztetett, az EU-ban 1977-től működik az egészséges étkezést támogató kezdeményezés. „Az iskolatejet európai és nemzeti forrásokból finanszírozzák. Ennek a kombinációnak köszönhetően a 2020/2021-es tanévben 2453 általános iskolába szállítottunk tejet, ahol a szlovák tejnek köszönhetően közel 440 ezer fiatal erősítette az egészségét” – tette hozzá Marián Šolty, a Szlovák Tejszövetség elnöke. A kamara szóvivője hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint az egy főre eső évi tejtermék fogyasztása 220 kg. „A jelenlegi statisztikák alapján Szlovákiában az emberek évente 190 kg tejet, illetve tejterméket fogyasztanak” – zárta.

Fenntartások

A programnak azonban kritikusai is akadnak, a Živica etikai oktatási központ felszólította Vlčant, végezzen elemzést az Iskolatej-programmal kapcsolatban. „A tejes tízórai elítélendő pazarlás” – írja Eva Sládková a szervezet állásfoglalásában, melyben megkérdőjelezi, az iskolások részéről valóban van-e fokozott érdeklődés az „ingyenes” tej iránt. „A Zöld iskola programunk vezetője elutasítja a minisztérium narratíváját arról, hogy a gyerekek elveszítik-e az ingyenes tejes tízórait. Figyelmeztet arra is, hogy gyakran pazarolnak ezekkel a tízóraikkal, illetve hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik, amit a társadalom nem engedhet meg magának az éghajlati és energiaválság idején” – folytatja. Zuzana Gallayová, az említett zöldprogram menedzserre továbbá kiemelte, országszerte több mint 200 iskolával működnek együtt, s a tanárok ismételten felhívták a figyelmüket a tejtermékek körüli gondokra. „Bántja őket, mennyi köt ki a kukában még az étkezdétől vezető úton” – állítja Gallayaová. Megjegyezte, bár a tárcavezető az ingyenes tej megmentéséről beszél, igazság szerint semmi sincs ingyen, végső soron az adófizetőknek kell rá összegyűjteni a pénzt. A polgári társulás felszólította a minisztert, hogy készítsen elemzést a szülők és gyerekek valós érdeklődéséről, arról, mennyi pénzbe kerül évente az intézkedés, s „hány tej, illetve joghurt kerül a kukába”. „Tapasztalataink szerint ugyanis ennek a pénznek egy része valóban egyenesen a kukába kerül” – zárta Gallayová.

A szaktárca a TASR hírügynökségnek küldött válaszában kiemeli, a program célja az egészséges élelmiszer biztosítása mellett az, hogy felhívja a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozással és az élelmiszer-termeléssel kapcsolatos témákra. „A mezőgazdasági minisztérium szerint az élelmiszer-pazarlás elkerülésének tudatosítása a családokban és az iskolákban történő nevelés kérdése. „Ha a CEEV Živica információval rendelkezik arról, hogy a tanulók iskolatejet vagy gyümölcsöt és zöldséget pazarolnak, azt tanácsoljuk, hogy közvetlenül az érintett iskolákkal vegye fel a kapcsolatot” – reagált a szaktárca a programot ért kritikára.

Read More

Post Comment