Search by category:
Egyéb kategória

Ha nálunk történt volna, forradalom lenne

Ha nálunk történt volna, forradalom lenne

Kulcsár Péter

2023. 03. 02., cs – 17:24

A háromszor gazdagabb Dánia 400 millió eurós állami bevételnövekedés céljából eltörli az egyik államünnepét, ezzel szemben a szegény és sokkal jobban eladósodott Szlovákiában csupa őrültek versengenek, hogy ki tud több milliárdot elherdálni.

A 21. század harmadik évtizedében ez hihetetlenül hangzik. Miközben a gazdasági média a négynapos munkahét „előnyeiről” értekezik, vannak országok, amelyek épp ellenkező úton indultak el. Mert muszáj.

Kedden a dán parlament megszavazta az egyik államünnep eltörlését. Az ok prózai: a jóléti szociális állam fenntarthatatlan méreteket öltött, és meg kell reformálni. Az új kormány adócsökkentést tervez, hogy nagyobb mértékben ösztönözze munkára az embereket, miközben eltörlik az egyik államünnepet, hogy növeljék a lakosság által ledolgozott munkaórák számát. Ez Németország után itt a második legalacsonyabb az OECD-országok között.

Egy államünnep, tehát egy munkaszüneti nap eltörlése teljesen példa nélküli! A modern történelemben ilyesmi valószínűleg még soha nem fordult elő. Pedig Dániában nincs is olyan sok ünnepnap, mindössze 11, s ezeket most 10-re csökkentik. Ha Szlovákia is el akarná érni ezt a számot, 4 államünnepet kellene kiiktatnia.

Szlovákia a legtöbb munkaszüneti nappal rendelkező országok közé tartozik. Ráadásul a politikusok a vasárnapok bebetonozását is tervezik. A szlovákiaiak már most is a legkevesebbet dolgoznak a kelet-európai országok közül. A politikusokat azonban ez egyáltalán nem zavarja, mivel a legtöbb szlovák lakos több szabadnapot szeretne.

A dánoknak, akik tízezrével vonultak az utcára, szintén gondot okoz a beharangozott intézkedés, azaz a munkaszüneti nap eltörlése. Az egyház és a szakszervezetek ellenállása azonban nem volt elég, és a parlament kényelmes többséggel elfogadta a törvényt. Ha valami hasonló történt volna nálunk, a keresztény és szakszervezeti radikálisok valószínűleg hetekig zúgolódtak és tiltakoztak volna. Szlovákia bizony nem engedné, hogy csak úgy megfosszák a jóléti szociális államtól.

Egyébként a munkaszüneti nap eltörlése várhatóan csak 400 millió eurót hoz majd a dánok államkaszszájába. De Dánia teljesíteni akarja a NATO-nak tett ígéreteit, és a GDP két százalékára akarja növelni a védelmi kiadásokat, amihez éppen 400 millióra van szüksége. Adót emelni már nem tud, ezért a kormány parancsba adta, hogy az embereknek egy nappal többet kell dolgozniuk. Paradox módon Szlovákiában az embereknek nem kell többet dolgozniuk, és az adókat sem kell emelni. Itt elég csak eladósodni! Az ország GDP-hez viszonyított adóssága majdnem kétszer akkora, mint Dániáé, és Szlovákia adóssága szemmel láthatóan könynyen elbírja a politikusok további őrült ötleteit is…

Tényleg hihetetlenül hangzik, hogy a háromszor gazdagabb Dánia 400 millió eurós állami bevételnövekedés miatt eltörli az egyik munkaszüneti napját, miközben a jóval nagyobb mértékben eladósodott Szlovákiában vadabbnál vadabb ötletekkel rukkolnak elő őrült politikusaink, és két kézzel szórják a pénzt.

A szlovákiai emberek talán örülnek, hogy 500 eurót kapnak a választáson való részvételért, de nem tudatosítják, hogy ugyanezt a pénzt vissza is kell majd fi zetniük az államnak. Ráadásul kamatfelárral. A politikusok már most minden szlovákiai állampolgárt közel 20 000 eurónyi adósságba vertek. Dánia nem akar erre az útra lépni. „Egyértelmű célunk, hogy meghozzuk a szükséges döntéseket Dánia jövőjének biztosítása érdekében” – mondta Mette Frederisken miniszterelnök asszony. A mi politikusaink még nem fogták fel, mit is jelent a „jövő” kifejezés. Szakemberek becslése szerint 50 év múlva Szlovákia GDP-hez viszonyított adóssága meghaladja majd a 250 százalékot. Illetve addigra talán mégse fogja meghaladni, mert addigra az ország csődbe fog menni.

A rossz demográfi a tönkreteszi a szlovák költségvetést. Míg Szlovákiának 50 év múlva nagyjából egymillióval kevesebb lakosa lesz, addig a dánok annyival többen lesznek. Dániával ellentétben Szlovákiában nem lesz, aki dolgozzon a nyugdíjakra, aki pénzt küldjön a társadalombiztosítási rendszerbe. Ezt a matematikát el lehet egyáltalán magyarázni olyan embereknek, mint Fico vagy Matovič?

A szerző a Trend főszerkesztője

Read More

Post Comment