Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini azt szeretné, ha Čaputová sürgősen hivatalnokkormányt nevezne ki

Pellegrini azt szeretné, ha Čaputová sürgősen hivatalnokkormányt nevezne ki

Mészáros Richárd

2023. 03. 03., p – 15:43

Zuzana Čaputová államfőnek minél hamarabb ki kellene neveznie egy hivatalnokkormányt, hogy egy ilyen kabinet vezesse az országot az előre hozott választásokig, aminek szeptember 30-án kéne megvalósulnia – jelentette ki a Hlas vezetője, Peter Pellegrini. Szerinte a hivatalnokkormány kinevezése nem a választás időpontjának korábbra hozására tett nyomásgyakorlás. 

Pellegrini bírálja, hogy Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök fogja vezetni a pénzügyminisztériumon kívül az egészségügyi tárcát is. Szerinte a választási kampány szempontjából is egy hivatalnokkormány lenne a legtisztább megoldás, mivel úgy látja, Heger jelenleg is arra készül, hogy ideiglenesen megbízott miniszterelnökként saját politikai pártot hozzon létre.

„Azt javaslom az államfőnek hogy talán várjon még egy kicsit, de kezdje meg a felkészülést egy hivatalnokkormány kinevezésére, amely elkormányoz minket az előre hozott parlamenti választásig, még akkor is, ha az szeptember 30-án lesz. Most nem arról beszélek, hogy a hivatalnokkormány kinevezésével akarnánk nyomást gyakorolni a korábbi választás megrendezésére” – mondta Pellegrini a pénteki sajtótájékoztatón.

Pellegrini arra is rámutatott, szerinte Heger nem boldogult a krízishelyzetekben, mivel nincs benne természetes vezetői ösztön. Úgy véli az egészségügyi minisztérium vezetését olyan miniszter vehetné át, akinek több ideje van. „Miniszerelnöknek és pénzügyminiszternek lenni egy személyben, úgy, hogy közben pártot alapítasz, nem létezik, hogy ezt győzni lehessen” – mondta ezt azzal, hogy az egészségügyi minisztériumot egy miniszternek kell vezetnie és Heger nem háríthatja a vezetést az új államtitkárra. „Az államtitkár csak a jobb keze” – mondta. Heger ugyanis már most jelezte, a tárcát egyelőre egy válságmenedzsment fogja vezeti. Ennek élén Michal Palkovič államtitkárjelölt lesz majd.

Pellegrini arról is beszélt, megpróbálja felvenni a kapcsolatot az SaS-szel. Ha nem változtatnak az álláspontjukon és nem akarnak korábbi választási időpontot, akkor nincs értelme a parlament rendkívüli ülését összehívni egy korábbi választási időpont megvitatására, mondta.

A Smer egyébként ismételten kijelentette, hajlandó tárgyalni a hivatalnokkormány támogatásáról, ha ez azt jelenti, hogy június 30-ig megtartják az előre hozott választást. Az OĽaNO és a SaS is korábban azt nyilatkozta, támogatnák a választások korábbi időpontját, ha az elnök hivatalnokkormányt nevezne ki.

(bl)

Read More

Post Comment