Search by category:
Egyéb kategória

A legtöbben Zuzana Čaputovát választanák újra elnöknek

A legtöbben Zuzana Čaputovát választanák újra elnöknek

Mészáros Richárd

2023. 03. 05., v – 13:38

A legtöbben (18,3%) Zuzana Čaputovát választanák ismét köztársasági elnöknek – derül ki a Focus ügynökség Markíza Televízió számára készített felméréséből.

A jelenlegi államfő a Progresszív Szlovákia (PS) szavazóinak körében örvend a legnagyobb (65,2%) népszerűségnek. Húsz százalék feletti támogatottságot tudhat magáénak az OĽaNO, az SaS, a KDH és a Sme rodina szavazóinak körében is. Čaputovára valamennyi, a felmérésen részt vevő párt szimpatizánsai szavaznának, a legkevesebben a Smer választói közül (1%).

Čaputová mögött a második helyen, jelentős lemaradásban Peter Pellegrini (Hlas) végzett hat százalékkal. A volt kormányfőt a legtöbben a saját pártja, a Hlas szavazói közül támogatnák (23,9%). Az SaS és a Republika választói közül senki sem szavazna rá.

Robert Ficót, a Smer elnökét a megkérdezettek 5,4 százaléka választaná államfőnek. A legtöbb választója a Smer (29,3%) szimpatizánsai közül kerülne ki. Az OĽaNO, a Progresszív Szlovákia és az SaS választóitól nem kapna szavazatokat.

A negyedik helyen Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke végzett 2,5 százalékkal. Harabin már korábban jelezte, hogy indulni fog az elnökválasztáson.

Őket Milan Uhrík (Republika) és Maroš Žilinka főügyész követi 1,5 százalékkal.

Marian Kotlebát, az ĽSNS elnökét és Maroš Šefčovičot, az Európai Bizottság alelnökét 1,4 százalék, Mikuláš Dzurinda és Iveta Radičová volt kormányfőket 1,3 százalék támogatná. Andrej Kiska volt államfő 1,2 százalékot, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Ivan Korčok volt külügyminiszter 1 százalékot érne el a következő köztársaságielnök-választáson.

A felmérést január 2. és február 8. között végezték 1 017 válaszadó bevonásával.

(tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment