Search by category:
Egyéb kategória

Kollár: Ha Heger távozik is az OĽaNO-ból, miniszterelnöknek kell maradnia

Kollár: Ha Heger távozik is az OĽaNO-ból, miniszterelnöknek kell maradnia

Mészáros Richárd

2023. 03. 05., v – 12:52

A Sme rodina nem támogat olyan törvényjavaslatot, amely végzetes hatással lenne az állami költségvetésre – jelentette ki Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a TA3 V politike című vasárnapi műsorában.

Kollár szerint Eduard Hegernek (OĽaNO) azt követően is ügyvezető miniszterelnöknek kéne maradnia az előre hozott választás időpontjáig, ha addig úgy dönt, hogy távozik az OĽaNO-ból.

Kollár elmondta, a koalíciós pártok megállapodtak abban, hogy az előre hozott választás időpontjáig már nem nyújtanak be a költségvetést nagy mértékben terhelő, például több millió vagy tízmillió eurós törvényjavaslatot.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke felszólította Kollárt, hogy az utolsó pillanatig próbáljon tárgyalásokat folytatni az előre hozott választások júniusi időpontjáról, hiszen azt legkésőbb hétfőig ki kéne hirdetni. Kollár az SaS-hez irányította Šimečkát, elmondása szerint ugyanis a Sme rodina bármilyen korábbi időpontot hajlandó támogatni, ahhoz azonban nincs elég szavazat. Szerinte még ha Zuzana Čaputová államfő hivatalnokkormányt is nevezne ki, nem befolyásolná a választás időpontját.

A PS elnöke szerint Szlovákia talán az eddigi legnagyobb válságát éli, a parlament ugyanis megvonta bizalmát a kormánytól, emellett elveszíti az eddigi tárcavezetőit, és nem tud helyükre újat kinevezni. Szerinte Kollár házelnökként felelős a parlament kialakult káoszért. Kollár erre azt felelte, minden képviselőnek joga van jogalkotási kezdeményezéshez, és ebben nem akadályozhatja meg őket. Emellett úgy véli, Heger cselekedni fog, a válságcsoporttal együtt pedig megoldást találnak az egészségügyben jelen lévő problémákra.

Šimečka szerint a Progresszív Szlovákia más értékeket képvisel a Sme rodinánál, ezért a választást követően elsőként nem velük keresik majd az együttműködést. „Politikai szempontból elég nehezen elképzelhető társulás” – mondta. 

A két képviselő elítélte a társadalom polarizálását, valamint az újságírók elleni verbális támadásokat. 

Read More

Post Comment