Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: A nők iskolázottabbak, a férfiak esélyesebbek

Téma a VASÁRNAPBAN: A nők iskolázottabbak, a férfiak esélyesebbek

szaszifanni

2023. 03. 06., h – 10:21

Száz éve még választójogokért és tanulási lehetőségekért, ötven éve karrierért és a férfiakkal való egyenlő bánásmódért küzdöttek a nők, ma pedig mintha sokan úgy éreznék, jó lenne, ha mindebből kicsit kevesebb volna.

A 2021-es népszámlálás adatai szerint a tíz évvel ezelőtti cenzus óta Szlovákia valamennyi járásában jobban emelkedett a nők iskolázottsági aránya, mint a férfiaké, magyarán, több nő szerzett érettségit, főiskolai, egyetemi diplomát, mint férfi. Ennek ellenére továbbra is a férfiak elhelyezkedési és karrierlehetőségei jobbak, és nem csak az olyan alapvetően férfiközpontú ágazatokban, mint mondjuk a kohómérnökség vagy a bányászat.

Műveltek, erősek, határozottak, önállóak – de vajon boldogok-e, kiegyensúlyozottak is a mai nők? Hol van a legnagyobb egyenlőség a férfiak és nők szakmai és munkahelyi előmenetelében? Mely járások mutatják a legnagyobb eltérést? Melyik nem szerez több felsőfokú végzettséget Európában? Az iskolázott nők igényesebbek a párválasztásban? Vrabec Mária írása elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban.

Read More

Post Comment