Search by category:
Egyéb kategória

Heger végleg búcsút intett Matovičnak

Heger végleg búcsút intett Matovičnak

Bugár Anna

2023. 03. 07., k – 18:35

Pozsony |

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök hétfőn éjszaka bejelentette, kilépett az OĽaNO-ból, kedden délben pedig már a Demokraták elnevezésű párt vezetőjeként mutatkozott be. A kezdeményezéshez több kormánytag is csatlakozott, a párt egyik alelnöke Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter lett.

Az ügyvezető miniszterelnök hétfőn éjfél előtt a Facebook-oldalán jelentette be, távozik az OĽaNO-ból és saját útra tér. A döntés nem érkezett váratlanul, Naď megbízott védelmi miniszterrel már hónapok óta készülnek az Igor Matovič vezette mozgalomtól való búcsúra. A tájékoztatás módja és időzítése azonban eltért a megszokottól – épp Igor Matovič, Heger korábbi pártfőnöke normalizálta, hogy a fontos intézkedésekről először a közösségi oldalon számolnak be a politikusok. A kormányfő „szabadúszása” mindössze néhány óráig tartott, kedden délben már a Demokraták párt elnökeként lépett a sajtó képviselői elé, s a késő esti bejegyzését az izraeli szolgálati útról való hazatéréssel magyarázta.

Nem a nulláról indult a pártalapítás, Heger átugrotta az aláírásgyűjtést, illetve a bejegyeztetés szakaszát – Miroslav Kollár Kék Koalíció nevet viselő pártját nevezték át Demokratákra. A Kék Koalíció márka mindössze néhány hétig volt forgalomban, a párt eredeti neve Spolu volt, s az év elején a Mikuláš Dzurinda korábbi kormányfővel tervezett együttműködés miatt változott meg.  A Demokraták kedd délelőtti kongresszusán Hegert választották pártelnöknek, valamint eldőlt az is: Kollár, Jaroslav Naď, Andrea Letanovská és Andrea Cocherová lesznek az alelnökök. Heger kezdeményezéséhez Naďon kívül több kormánytag is csatlakozott – Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter, Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, Andrej Stančík külügyi államtitkár és Michal Kiča, a zöldtárca államtitkára.

„Azt akarjuk, hogy Szlovákia olyan ország legyen, ahol az igazság nem árucikk, hanem magától értetődő…Szeretnénk, ha Szlovákiában minden polgár biztonságban érezné magát – tekintet nélkül a nemére, vallására, nemzetiségére és a szexuális orientációjára” – jelentette ki Heger azzal, a szabad és demokratikus világhoz szeretnének tartozni, illetve fontosnak tartják az Ukrajnának nyújtott segítséget. „A modern és sikeres Szlovákia víziója köt össze” – mondta arra utalva, a projekt a jobbközép pártok összefogását szorgalmazza.

„Az, hogy közösen itt állunk, azt mutatja, egyesítjük erőinket. Félretettük az egókat” – folytatta, majd hozzátette, mérsékelt jobboldali pártot kínálnak a választóknak, „amely nem fogja megosztani az embereket”. „Garanciát kínálunk az emberi jogok védelmére és tiszteletet az egyén szabadságával szemben. Szakszerűséget nyújtunk és elutasítjuk a populizmust” – szögezte le.

Öt párt kizárva

A Demokraták már kizárták az együttműködést Peter Pellegrini pártjával, Robert Ficóval, az SNS-szel, illetve a szélsőséges Republikával, valamint az ĽSNS-szel. „Igen, elutasítjuk Peter Pellegrinit is” – jelentette ki Heger, aki szerint semmilyen körülmények között nem tudja elképzelni, hogy egy kormányban üljenek Richard Rašival vagy Denisa Sakovával. „Az ő értékeiket nem kell jobban megismernünk, a kelleténél többet tudunk az erkölcsi iránytűjükről” – jegyezte meg.

A párt programját a következő hetekben ismertetik, az öt fő pillért azonban már tudni lehet: egészségügy, oktatás, magabiztos Szlovákia, erős régiók és együttműködés a civil társadalommal.

Kollár közölte, a párt kongresszusán megválasztották az elnökségi tagokat is – Kristián Čekovský, Karel Hirman, Rastislav Káčer, Vladimír Bilčík és Peter Markovič, az SDKÚ korábbi parlamenti képviselője, illetve Pavel Nechala, a Spolu egyik alapítótagja töltik be ezt a funkciót.

Túlerő a kormányban

Heger újságírói kérdésre megerősítette, ő és az említett miniszterek egyaránt maradnak a posztjukon – eredetileg korábbi pártja, az OĽaNO jelölte őt a pozícióra, a koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetések után azonban nem várható változás az ügyvezetői kormány összetételében. A kormányban ezáltal a Demokraták lesz a legerősebb párt, az említett négy miniszteren kívül ugyanis az egészségügyi, illetve a pénzügyi tárca vezetésével is a kormányfő van megbízva, ami azt jelenti, összesen  7 posztot töltenek be az új párt tagjai.  A parlamentben azonban más a felállás  – mindössze két parlamenti képviselő volt jelen a keddi sajtótájékoztatón.

Tárgyalás a Szövetséggel

Heger az OĽaNO-ból történő távozás okait forszírozó kérdésekre kitérő választ adott, arról beszélt, pártelnökként erősebb mandátummal rendelkezik, amit a demokraták víziójának megvalósításához használhat, a volt pártjával való szakításhoz azonban nem fűzött hozzá többet. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője reakciójában kiemelte, bízik benne, hogy Hegernek sikerül összefogni a kisebb demokratikus pártokat, „főleg a KDH-t és a Szövetséget, melyek szavazatai másként elvesznének és kizárólag a maffiának és a szélsőségeseknek kedveznének” – írta a Facebook-oldalán. A bejegyzést egyébként megosztotta Matovič is, aki még éjszaka megköszönte hozzászólásában az eddigi közreműködést.

Ami a kisebb pártokat illeti, a Demokraták vezetője elmondta, zajlanak az egyeztetések Juraj Šeligával, Jana Žitňanskával (mindkettő Za ľudí) és Pavel Mackóval (ODS), illetve további pártokkal. Azt azonban kizárta, hogy az OĽaNO-val közösen indulnak a választáson. Veronika Remišová csatlakozását egyelőre homály fedi, Kollár ugyanis a Za ľudí színeiben jutott be a parlamentbe, de rendszeresen összetűzésbe került Remišovával, s végül a frakcióból is kilépett.

„A Szövetség elnökével többször kommunikáltam, az egyeztetések folytatódni fognak” – mondta, de hozzátette azt is, érzékeny politikai munkáról van szó, az egyes pártok ugyanis több dologban eltérnek egymástól, a kérdés az, hajlandóak-e összefogni a magasabb politikai cél érdekében.

A Szövetség elnöksége kedd este tárgyal az egyes politikai szubjektumokkal való választási együttműködésről. Sólymos László (Híd-platform) úgy véli, az átigazolás nem mentesíti Hegert a felelősség alól. „Az OĽaNO színeiben politizáló kormányfő és néhány miniszter hiába reménykedik abban, hogy ezzel lerázzák magukról a felelősséget mindazért, ami az elmúlt három évben az országgal elkövettek” – jegyezte meg bejegyzésében.

Sokan nem örülnek

Milan Majerský, a KDH elnöke a bejelentésére reagálva elmondta, nemrégiben felajánlották Hegernek, hogy induljon a kereszténydemokrata párt listáján. „Azt hittük, a mi konzervatív értékrendünkhöz tartozik. Kiderült, hogy nem” – mondta a közösségi oldalon közzétett videóban. Kijelentette, nem látnak rá okot, hogy csatlakozzanak az OĽaNO 2-höz. „Két smeres és egy OĽaNO-kormány után megérdemlik az emberek, hogy jobban járjanak” – zárta. 

Peter Pellegrini a lapunkhoz eljuttatott közleményben azzal vádolta Hegert, átverte a választókat, s felszólította a kormányfőt, nyisson teret a hivatalnokkormánynak és az előre hozott választást minél korábbi kihirdetésének. Az ellenzéki politikus szerint a júliusi időpont még megvalósítható, a koalíció azonban Heger terve miatt – amit az OĽaNO tapssal fogadott – tolta ki őszre a választást.

Richard Sulík, az SaS elnöke megismételte, önállóan mérettetik meg magukat a választáson, Heger pártjára pedig lehetséges partnerként tekint. Úgy véli, a széleskörű összefogás kockázattal járhat – olyanok kerülhetnek egy pártba, akik nem tudnak együttműködni.

Robert Fico ismételten felszólította Zuzana Čaputová államfőt a hivatalnokkormány kinevezésére, melyet a júliusi előre hozott választásért cserébe a Smer is hajlandó lenne támogatni. Az ellenzéki politikus szerint Heger pártja Matovič megrendelésére jött létre, így próbálnak néhány százalék szavazatot elhalászni, hogy aztán közösen koalícióra lépjenek. Fico elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan kormány irányítsa az országot, mely tagjainak pártja nem mérettette meg magát a választáson

Read More

Post Comment