Search by category:
Egyéb kategória

Bemutatkozott a Jablko, szívesen tárgyalnának a Szövetséggel is

Bemutatkozott a Jablko, szívesen tárgyalnának a Szövetséggel is

Bárczi Laura

2023. 03. 08., sze – 18:34

Pozsony |

Bemutatkozott Lucia Ďuriš Nicholsonová új pártja, a Jablko. A mozgalom ideológiája a modern centralizmus, fő céljuk a régiók strukturális fejlesztése. Keresik a lehetséges koalíciós partnereket, a Szövetség is szóba jöhet.

A párt ideológiájának egyik legfontosabb eleme az eurocentrizmus. Szlovákia NATO-hoz és az Európai Únióhoz való szorosabb kötelékének kialakítását elengedhetetlennek tartják. 

Programpontok

A régiófejelsztés egyik kulcsát a polgármesterekben látják. A párt képviselői szerint a koronavírus-járvány idején, amikor a kormány tehetetlen volt, pont a polgármesterek voltak azok, akik a legjobban kezelték a válsághelyzetet. „Hagyjunk fel a polgármesterek és a polgármesteri hivatalok megalázásával, azzal, hogy meghajolva kell járniuk a minisztériumokhoz és koldulniuk kell a pénzért, ami az övék. Adjuk meg nekik a hatásköröket és a pénzt, amire szükségük van, hogy kielégíthessék a polgáraik szükségleteit” – nyilatkozta Daniel Kojnok, a régiófejlesztési munkacsoport vezetője.

A Jablko a regionális és szociális szektorra koncentrál a legerősebben, azonban már-már kész programpontokkal rendelkeznek az egészségügy és oktatásügy, a sport és a tehetséggondozás kérdéseiben, illetve gazdasági tervvel készülnek a nyugdíjalapok feljavítására is. A mentális egészséggel való foglalkozás az egyik prioritásuk. Céljuk, hogy a párt minden képviselője abszolválja az Ausztráliában kifejlesztett „mentális egészséggel az államért” nevű képzést. A pártnak jelenleg körülbelül 180 tagja van, akik a szükséges aláírások összegyűjtésén dolgoznak.

Koalíció. De kivel?

A pártnak nem elsődleges célja egyedül indulni a választásokon, ezért nyitott az együttműködésre. Az Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnökkel való együttműködést Nicholsonová nem zárta ki, ahogy Mikuláš Dzuindától sem határolódott el. 

Vannak azonban bizonyos határok, amiket nem kívánnak átlépni. „Nem társulunk semmiféle extrémistákkal, sem a jobboldaliakkal, sem a baloldaliakkal, azaz semmiféle Fico, Blaha, Mazurek, Uhrík vagy Kotleba nem jöhet szóba” – mondta Nicholsonová. Nyomatékosan kijelentette, az OĽaNO-vbalé való együttműködés is kizárt. A Hlasszal való viszonyuk vegyes érzésekre alapul, egyelőre azonban a Peter Pelleginivel való együttműködést sem zárta ki. Lapunk számára a párt elnöke azt nyilatkozta, a Szövetséggel szívesen együttműködne. „Még nem tárgyaltunk, de szívesen megtenném. Egyelőre keressük a lehetőséget, hogy hogyan, kin keresztül vegyük fel a kapcsolatot. Biztos vagyok benne, hogy érdekes lenne” – mondta.  

A Progresszív Szlovákiával kapcsolatban Nicholsonová azt nyilatkozta, szerinte kölcsönösen szerencsét kívánnak egymásnak, de mivel a PS egyedül indul szeptemberben, ezért nem lehetnek társak.

Magyarok a pártban?

Az Új Szó kérdésére, miszerint kapcsolatban állnak-e magyar személyekkel, a párt elnöke azt felelte, Ravasz Ábellel hónapok óta tárgyal. Lapunk megkeresésére azonban Ravasz azt felelte, bár szimpatikus neki a kezdeményezés, jelenleg nem tervez belépni semmilyen politikai pártba. 

A Jablko még nem rendelkezik konkrét kisebbségi programmal, azonban Nicholsonová szerint a régiófejlesztés és az oktatásügybe fektetett támogatások meghoznák a kívánt termést mind a magyar, mind a roma és ruszin kisebbségek számára. 

A sajtótájékoztató időpontjának kiválasztása sem véletlen. A Jablko tagjai úgy érzik, több női vezetőre van szükség a politikában, ezért állítanak a listájukra több női szakértőt és ezért választották a bemutatkozás napjául a Nemzetközi Nőnapot.

Read More

Post Comment