Search by category:
Egyéb kategória

Emlékfát ültettek a Covid áldozatainak emlékére Ógyallán

Emlékfát ültettek a Covid áldozatainak emlékére Ógyallán

Vataščin Péter

2023. 03. 08., sze – 18:05

Ógyalla |

A hársfát a koronavírus áldozatainak emléknapja alkalmából ültették el a városi temetőben.

A hivatalos emléknapot március 6-i dátummal (ugyanis ezen a napon regisztrálták az első szlovákiai beteget 2020-ban) még novemberben fogadta el a szlovák parlament. A törvényi rendelkezést a Valódi Áldozatok nevű polgári társulás kezdeményezte.

Ógyalla is csatlakozott ahhoz a 33 szlovákiai községhez és városhoz, amelyek emlékfa ültetésével adóztak a vírus áldozatainak emléke előtt – közölte az önkormányzat.

A városi temetőben tartott megemlékezés Tatiana Kurjatková, az ógyallai szlovák tannyelvű alapiskola diákjának szavalatával kezdődött. Beszédett tartott Peter Závodský polgármester, Lenka Straková a Valódi Áldozatok társulás tagja, ill. Erdélyi Flegel Tímea református lelkész és Pintér Zoltán római katolikus plébános. A jelenlevők egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra, majd megöntözték a facsemetét, ill. virágokat és mécseseket helyeztek el a tövénél.

Szlovákiában nincs olyan család, amelyet a járvány ne érintett volna komolyan, legyen szó a gazdasági stabilitásról, a gyermekek oktatásáról vagy a társadalmi elszigeteltségről” – áll a város közleményében. Az országban eddig több mint 21 ezer emberéletet követelt a koronavírus, ill. további ezrek haltak meg azért, mert a járvány alatt csak korlátozottan fértek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Read More

Post Comment