Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelország is támogatja a MiG-29-ek Ukrajnába szállítását

Lengyelország is támogatja a MiG-29-ek Ukrajnába szállítását

Bárczi Laura

2023. 03. 09., cs – 15:13

Pozsony |

Jaroslav Naď védelmi miniszter (Demokraták) továbbra is kiáll a MiG–29-es vadászgépek átadása mellett, úgy gondolja, akár Lengyelországgal közösen is szállíthatnák a járműveket Ukrajnába. A Smert bírálja a döntés késleltetése miatt. 

A CNN műsorában Andrzej Duda lengyel miniszterelnök kijelentette, Lengyelország kész átadni a MiG–29-es vadászgépeket Ukrajnának. Jaroslav Naď ügyvezető védelmi miniszter a Facebook-oldalán fejezte ki egyetértését. Az EU-s védelmi miniszterek svédországi csúcstalálkozóján a lengyel miniszterelnökkel Naď arról tárgyalt, hogy a használaton kívüli MiG–29-eseket a két ország közösen adhatná át Ukrajnának. „Úgy gondolom, itt az ideje, hogy döntésre jussunk. Ukrajnában emberek halnak meg, mi valódi segítséget tudunk nekik nyújtani, a szlovák belpolitikai játszadozásnak most nincs helye. Embertelen és felelőtlen ezzel foglalkozni” – írta Naď a Facebook-oldalán.

Egy februári sajtótájékoztatón Naď Rober Ficot (Smer) okolta a döntés késleltetéséért.

„Nem fogok úgy táncolni, ahogyan Fico és az ő oroszbarát propagandája fütyül. Robert Fico teljesen el van veszve a geopolitikai témákban” – mondta Naď. 

A Rádio Expres csütörtöki műsorában Naď három lehetőséget vázolt fel, a MiG-29-ek kiküldésének a módjáról. Vagy rendkívüli ülést hívnak össze, vagy a standard programpontok közé lesz besorolva. A harmadik lehetőség pedig az, hogy a kormány dönt a parlament beleegyezése nélkül. Ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség, amiről még nem született hivatalos jogi vélemény. 

Naď úgy gondolja, a parlamentben elég támogatót tudna szerezni a javaslat, csak a Smert nem kell figyelembe venni. A „Smert Szovjet demokráciának” nevezte.

A MiG-ek állapota miatt azonban, ha döntésre is jut a kormány, beletelhet több hétbe, míg sikerül Ukrajnába szállítani a rakétákat. Ezért is sürgeti Naď a döntés mihamarabbi meghozását. 

Read More

Post Comment