Search by category:
Egyéb kategória

Heger szerint az OĽaNO-ban nem talált támogatásra, ezért kényszerült saját pártot alapítani

Heger szerint az OĽaNO-ban nem talált támogatásra, ezért kényszerült saját pártot alapítani

Mészáros Richárd

2023. 03. 11., szo – 14:32

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök szerint sokkal rosszabb forgatókönyvet eredményezett volna, ha hamarabb távozik az OĽaNO-ból.

Heger az RTVS Sobotné dialógy című műsorában arról beszélt, ha az OĽaNO már a nyáron szétesett volna, kevesebb szavazattal rendelkezett volna a parlamentben, mint a kisebbségi kormányzás idején. 

A kérdésre, fontolgatta-e, hogy az OĽaNO elnöki székéért indul, azt felelte, az ő elképzelései nem találtak támogatásra a mozgalmon belül, helyette Igor Matovičot támogatták, ezért látta szükségét annak, hogy kilépjen. 

Hozzátette, az OĽaNO-ból való távozásáról nyíltan, elsőként Matovičcsal beszélt. Visszautasította, hogy a párt megalakításakor bármiben egyeztetett volna az OĽaNO elnökével. Szerinte a Demokraták párt a saját víziója, aminek alapjait Jaroslav Naď-gyal fektette le.

Hangsúlyozta, továbbra is keresni fogja az együttműködést azokkal a jobbközép pártokkal, amelyek hasonló vízióval rendelkeznek. Jelenleg a KDH-val tárgyal, ők azonban egyelőre saját maguk indulnának a választáson. „És szerintem ugyanez igaz a Szövetségre is” – tette hozzá. Heger Mikuláš Dzurindával és a Jablkóval is tárgyalna. A kérdésre, hogy Juraj Šeliga (Za ľudí) csatlakozik-e a Demokratákhoz, Heger azt felelte, ez kizárólag a képviselőn múlik. Hozzátette, a Za ľudíval is tárgyalásokat folytatnak.

Leszögezte, a jövőben is kitart amellett, hogy azokkal a pártokkal, amelyekkel kizárták az együttműködést, nem lép koalícióra. „Nem tudom elképzelni, hogy egy olyan emberrel alakítsak kormányt, aki nem tudott választ adni a vagyonával kapcsolatos kérdésekre” – jelentette ki Heger Peter Pellegrini, a Hlas elnökére utalva.

A kormányfő szerint a Demokratáknak elég idejük van arra, hogy megszólítsák az állampolgárokat, és ismertessék velük a küldetésüket. 

Heger továbbá hevesen tagadta, hogy az ellenzéki politikusok ügyében folyó kivizsgálásokat befolyásolnák.

A koalíció legnagyobb baklövését továbbra is Maroš Žilinka főügyész kinevezését tartja.

Read More

Post Comment