Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiában is vizsgálják az Oroszország által Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket

Szlovákiában is vizsgálják az Oroszország által Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket

Mészáros Richárd

2023. 03. 11., szo – 14:56

Az Emberi Jogok Ligájával együttműködve Szlovákiában is kivizsgálják az Ukrajnában elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket. A Pozsony, Kassa, Nagymihály és Nyitrán elérhető Blue Dot-központok nem egyszer tragikus történéseket rögzítenek.

A nyitrai városi hivatal külföldiek integrációjával foglalkozó koordinátora, Ivona Fraňová szerint elborzasztó esetekről van szó.

„A történeteik szörnyűek. Aki nem hiszi el, mi történik Ukrajnában, azoknak ajánlom, jöjjenek el a központba, és hallgassák meg a menekültek történeteit. Üljenek le velük, és megtudják, mi igaz, és mi nem” – mondta.

Az Ukrajnából érkező menekülteknek gyakran nehéz beszélniük arról, min mentek keresztül. A Blue Dot dolgozóinak először a bizalmukba kell férkőzniük. „Nagyon nehezen nyílnak meg. Gyakran nagyon tragikus eseményekről van szó, és mikor idejönnek, meg akarnak szabadulni az emléktől, és csak élni szeretnének” – tette hozzá.

Nyitrára főként gyerekes nők, idősek érkeznek, hozzátartozóiknak egy része pedig még mindig Ukrajnában vannak. „Ezért sem tudják, beszélhetnek-e félelem nélkül. Együttműködünk az Emberi Jogok Ligájával, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA) és az ügyészséggel is. Garantáljuk, hogy amikor az illető vallomást tesz, védelmet kap, és mindent dokumentálunk” – mesélte.

Karolína Barinková, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a NAKA eljárást folytat az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásával kapcsolatban. „Az ügyek tisztázásának és kivizsgálásának nehézségei miatt jelenleg nem tudunk részletesebb tájékoztatást adni” – szögezte le.

A Főügyészség szóvivője, Zuzana Drobová szerint a nyitrai Blue Dot együttműködik a bűnüldöző szervekkel a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények lehetséges tanúinak vagy áldozatainak azonosításában. „Ezt követően lesznek kihallgathatók a folyamatban lévő büntetőeljárásban” – magyarázta.

A háborús bűnök kivizsgálásában a Liga az Emberi Jogokért is szerepet vállal. „A mai napig több tucat interjút készítettünk az Ukrajnában elkövetett nemzetközi jogi bűncselekmények áldozataival és tanúival” – mondta  Alexandra Malangone ügyvéd, a Liga az Emberi Jogokért igazgatótanácsának tagja.

(TASR)

Read More

Post Comment