Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiai megoldás az adathalászok ellen

Szlovákiai megoldás az adathalászok ellen

Mészáros Richárd

2023. 03. 11., szo – 12:54

Új megoldással rukkolt elő a Tatra banka, ezentúl ha kapcsolatba lépnek az ügyféllel, egy speciális kódot és két másik adatot (az ügyintéző neve, valamint a hívás időpontja) is elküldenek az ügyfél telefonjára, hogy az biztos legyen benne, nem egy csaló próbálja meg átverni.

Nemcsak a nagyvilágban, de a szlovákiai piacon is egyre gyakoribbak az adathalász üzenetek, telefonhívások. Mind többször fordul elő, hogy egy ismert, hazánkban működő pénzintézet nevében keresik fel az állampolgárokat, azzal, hogy valami gond van a kártyával, számlával, és hogy a problémát gyorsan orvosolni tudják, elkérik a bankkártya adatait, a PIN-kódot vagy éppen az internetes bankoláshoz szükséges belépési adatokat. Innentől pedig könnyű dolguk van, a megszerzett információk birtokában szinte korlátlanul rendelkeznek az áldozat számlája felett, gyakorlatilag azonnal le tudják meríteni a rajta található összeget, vagy ha be van állítva rajta valamilyen korlát, akkor azt a pénzmennyiséget szinte biztosan bukja.

A technikák változóak, hol azzal az indokkal keresik fel a bank ügyfelét, hogy támadás érte a rendszert, ezért szükséges a biztonsági intézkedés, ehhez azonban azonosítani kell a klienst. Vagy egy sosem volt tranzakcióval kapcsolatban keresik fel, hogy valóban ő vásárolt-e egy hongkongi, japán, kenyai stb. internetes oldalon (minél távolibb, ismeretlenebb helyszínt jelölnek meg, hiszen biztosra mennek), ha a kiszemelt azzal válaszol, hogy nem, akkor ugyanez a kör – adja meg az összes adatát (kártya, PIN-kód, CVV-kód, belépési információk), hogy le tudják tiltani a kártyát, és esetleg vissza lehessen igényelni a „bukott” összeget. A trükk lényege, hogy ráijesztenek az áldozatra, aki ilyen felfokozott állapotban már kevésbé óvatos, és minden kért információt megad, hiszen csak „segíteni” akarnak neki. A legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően a csalók már képesek elérni, hogy a hívott fél kijelzőjén – a fenti esettel kapcsolatban – a bank neve szerepeljen, ezzel is erősítve a bizalmat.

Ennek a módszernek vetne véget a Tatra banka legújabb megoldása, amely minden hívás elején egy speciális üzenetet küld az ügyfél készülékére, ez pedig három információt fog tartalmazni: a hívás napját és a pontos időpontját, a banki munkatárs nevét, valamint egy speciális kódot, amelyet csak ketten ismernek – a hívó és a hívott fél. A bank arra kéri az ügyfeleket, hogy minden esetben kérjék el az alkalmazottól ezt a kódot, ha a bank hívja. Sose ön mondja be, várva, hogy megerősítik a helyességét, mindig a másik féltől várja el ezt. Ha pontatlan vagy rossz, azonnal szakítsa meg a hívást, még akkor is, ha a vonal végén lévő munkatárs ragaszkodik ahhoz, hogy valóban a bank nevében telefonál. Ezt követően hívja fel az ügyfélszolgálatot, és jelezze a problémát – tanácsolja a bank az ügyfeleknek.

Read More

Post Comment