Search by category:
Egyéb kategória

Világsztárt tanított zongorázni

Világsztárt tanított zongorázni

Mészáros Richárd

2023. 03. 11., szo – 19:18

Egy személyben híres zeneszerzőt és elismert karmestert alakít Cate Blanchett a Tár című amerikai életrajzi filmben. A szerepre való felkészülés során egy angol karmester oktatására támaszkodott, majd három hónapig Virág Emesétől, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanárától vett zongoraórákat Budapesten.

Virág Emese Liszt-díjas zongoraművész, a Magyar Érdemrend Lo­vagkeresztje kitüntetettje, Cate Blanchett kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit Lydia Tár szerepében nyújtott alakításáért már Aranyglóbusszal jutalmaztak, és az idei Oscar-gálán is egyértelmű favorit. De a jelöltek között van Todd Field, a nagy erejű és öntörvényű karmesternő portréját megrajzoló rendező is. Cate Blanchett hiteles játékában Virág Emesének meghatározó szerepe van, aminek már az ausztrál színésznő is hangot adott.
 
Elsőként az a pillanat érdekel, amikor telefonon megkérdezték, adna-e különórákat egy színésznőnek, akinek jól kell zongoráznia egy készülő amerikai filmben.

Rab Gyula, a jelenleg Németországban élő magyar operaénekes keresett meg azzal, hogy egy angliai karmesternő kérte a segítségét, hogy tudna-e ajánlani valakit Budapesten, aki zongoraoktatást vállal. Egy színésznőt kellene tanítani, aki három hónapig Magyarországon fog forgatni, de a következő filmjéhez meg kell tanulnia zongorázni. De akkor még Rab Gyula sem tudta, hogy kiről van szó. Ez csak később derült ki. Egy hónappal azelőtt, hogy Cate Blanchett Budapestre jött a Borderlands forgatására. 2021 április elsején adtam neki az első zongoraórát.
 
Mennyire ismerte a színésznőt?

Nemigen. Nem vagyok annyira otthon a filmekben, ezért gyorsan utánanéztem, ki is ő valójában. Aztán rájöttem, hogy az Elizabethben láttam őt. Szeretem a jó filmeket, de én a Zeneakadémián vagyok otthon, és koncertezem. Igazából nem az foglalkoztatott, hogy mekkora sztárral fogok dolgozni. Engem az érdekelt, hogy kellőképpen felkészítsem őt a feladatra. A menedzserétől tudtam meg részletesen, hogy miről is van szó. Először is fel kellett mérnem, hogy milyen szinten fogunk majd dolgozni, mert addig senki nem tudta megmondani. Annyit tudtam csupán, hogy tanult zongorázni gyerekkorában. De az is tág fogalom. Onnan egészen magas szintre is el lehet jutni, és kezdő is maradhat az ember. Az sem volt mindegy, mit kell előadnia a filmben. Azt a három hónapot, ami a rendelkezésünkre állt, hatékonyan akartam kihasználni. Rögtön az első órán kiderült, hogy valóban tud zongorázni. Bach Wohltemperiertes Klavier első kötetéből a C-dúr prelúdium kellett, valamint Edward Elgar csellóversenyének egy-két részlete. Ebből a két műből választottak aztán a filmbe úgy, hogy a csellistát instruálja vezénylés közben. Ehhez kellett a megfelelő részt tudnia zongorázni. Készítettem is magamnak az első óra után egy tervezetet az előttünk álló három hónapra.
 
Nem izgult az első óra előtt? Végül is egy Oscar-díjas színésznő várta, hogy foglalkozzon vele.

Teljesen jól aludtam. Arra voltam kíváncsi, milyen típusú művész, mennyire lehet vele dolgozni. Könnyen kezelhető? Vannak sztárallűrjei? Hisztizik néha? Cate Blanchett azonban kedves, természetesen viselkedő, szeretni való ember. Engem egyébként sem érdekel, hogy ki világsztár, és ki nem. Én mindig az embert nézem. Nem vagyok rajongó típus. Egy takarítónőt is tisztelni tudok azért, ahogy dolgozik. Úgy gondolom, mindenki fontos a világon, aki példamutatóan végzi a munkáját.
 
Mit állapított meg az első órán, honnan kellett elindulnia világhírű tanítványával?

Alapszintről. Sok mindent kellett áthidalnunk a három hónap alatt. Természetesen nem úgy tanítottam őt, mint egy olyan gyereket, aki alapszinten van, de zongoraművész szeretne lenni. Erre nem is vállalkozhattam volna. Nyilvánvalóan ugrani kellett, kihagyni bizonyos fázisokat. Célirányosan haladtunk előre. Azzal foglalkoztunk, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy hihetően tudja eljátszani a filmben, amit szeretne. Ehhez mindenféle elemet el kellett sajátítania. A kar szerepe, a könyök, a csukló, a két kéz és az ujjak függetlenítése… ebben kifinomult összhang kell hogy legyen. Vagy fejben előre gondolkodni… valamilyen szinten ezt mind át kellett adnom neki. Szerencsére nagyon jó a hallása. Szorgalmas, kitartó ember. Ha kitűz maga elé egy célt, ő azt abszolút mértékben el akarja érni, és meg is tesz érte mindent. A telefonjával időnként felvett részeket az órából. Azzal váltunk el, hogy később azt még tudja használni. Nagyon fontos volt az is, hogy rávezessem, hogyan kell mozognia. Egyre helyesebben használta a karját, a csuklóját, az ujjait, és egyre szebb hangzást csiholt ki a hangszerből. Eljutottunk oda, hogy belső hallással hallotta előre, mit szeretne, és a fülével is tudta irányítani a mozgását. Semmi nem volt száraz ujjgyakorlat, rögtön zenéltünk. Nagyon örülök, hogy erre ráérzett.
 
Hol zajlottak az órák? A Zeneakadémián, egy titkos szobában?

Ott, ahol lakott. Egy belvárosi szállodában. Volt ott egy üres helyiség, de nem valami zeneszoba. Oda hozták a zongorát. Ott senki nem zavart bennünket. Reggeltől estig a Borderlandsben forgatott, utána kezdtük az órát. Házi feladatot is kapott, nagyon sokat gyakorolt. Fehér holló az ilyen munkamániás művész. A jó eredmény mögött igazi, értékes munka áll. Ez nem minden színésznek a sajátja, hiszen minden szakmában van mindenféle embertípus. Cate Blanchett azonban az a típus, akinek a munka szent.

Mire volt a legbüszkébb a harmadik hónap végén?

Arra, hogy felhoztam őt egy olyan szintre, amely elengedhetetlen volt a szerep hiteles megformálásához, és hogy zenei szemléletmódot is tudtam adni neki. Azt akartam, hogy ne csak a puszta zongorázásról szóljanak az órák, hanem egy picikét mögé lásson a daraboknak, azok lényegének. Ha egy színész karmestert, zeneszerzőt vagy zongoraművészt játszik, akkor a mozdulatainak is hiteleseknek kell lenniük. De hiába a tanár, ha nem olyan a növendék. Cate minden téren remek volt. Tőlem zongorázni tanult, előttem, skype-on már egy karmesterrel is folyamatosan gyakorolt, a vezényléstechnikával is sokat foglalkozott.
 
A filmbeli Lydia Tár alakjához Eva Brunelli szolgált előképként, aki 1923-ban egy teljes koncerten vezényelte a Berlini Filharmonikusokat. Abban az időben ez nyilván szenzációnak számított.

Századokkal ezelőtt más volt a nők helyzete, mint napjainkban. Johann Sebastian Bach második felesége, Anna Magdalena Bach énekesnő volt, zenét szerzett, és lehet, hogy vezényelni is tudott volna, csak nem derült ki. Mahler felesége, Alma Maria Mahler-Werfel is fantasztikus zongorista volt, komponált is. Lehet, hogy ő is helytállt volna a pulpituson. Szerintem a nők is tudnak olyan jó karmesterek lenni, mint a férfiak. Az én nagy kedvencem jelenleg Oksana Lyniv ukrán karmester, aki Bayreuthban első nőként vezényelte Wagner operáját, A bolygó hollandit. Világszenzáció volt 2021-ben. Óriási zenei esemény.
 
Cate Blanchett részéről érte valamilyen meglepetés az együtt töltött órák után?

Rögtön a legelső alkalommal, amikor felmértem a tudását, vázolta a filmmel kapcsolatos elképzeléseit. Rögtönzött egy jelenetet, hogy miképpen foglalkozik majd a filmbeli csellista hölggyel. Pedig a hangszertudása akkor még korántsem volt olyan fokon, mint a harmadik hónap végén. De az a pár perces jelenet, amit mutatott, ahogy minden porcikájával és a szemével is játszott, olyan szuggesztív volt, hogy az nekem felejthetetlen élmény marad.
 
Bizonyára beleolvadt a zenébe.

Nagyon nagy munka van emögött. Addig már többször meghallgatta a kiválasztott két művet, és rengeteg tanulmányt folytatott. Abszolút felkészülten utazott el Budapestről. A filmben ő áll a zenekar élén, az ő irányításával játszanak a zenészek. Az nem playback. Színésztől ilyet még nem láttam, hogy a végeredmény az ő hangzása.
 
Beszéltek azóta, hogy elutazott Magyarországról?

Gratuláltam neki a Golden Globe-hoz. Kapcsolatban vagyunk. Tudjuk egymás elérhetőségét. Nagyon jó, baráti viszony alakult ki köztünk, hiszen hónapokon át négyszemközt dolgoztunk. Képeket mutatott a gyerekeiről, én is neki a fiamról. Csodás embert ismertem meg a személyében.
 
Tudom, hogy búcsúzáskor megajándékozták egymást.

Egy tenyérnyi szobrocskát kaptam tőle. Két összekulcsolt kézfej. Az én ajándékom egy egészséget és szerencsét hozó Zsolnay medál volt. Nyakba akasztható. Pécsi születésű vagyok. A Zsolnay kerámia nekem nagyon sokat jelent. Lelkileg is fontos. A Zeneakadémiát, ami az én szememben szentély, Zsolnay munkája ékesíti. Ezt Cate-nek is megmutattam. Teljesen meghatódott a látványtól és az épület hangulatától. Igazán nemes lélek. Minden antennája afelé fordul, akivel beszél.

Érdekes

Neves énekesek kísérőjeként és szólistaként Európa több pontján lépett már közönség elé Virág Emese. Bayreuthban, Londonban, Párizsban, Brünnben, Hannoverben. A Hungaroton több CD-t megjelentetett a zongorajátékával, és többször elnyerte már az Artisjus Alapítvány díját.

Még valami…

 A szerző a Vasárnap munkatársa

Read More

Post Comment