Search by category:
Egyéb kategória

Jubileumi borverseny Kürtön

Jubileumi borverseny Kürtön

Száz Ildikó

2023. 03. 13., h – 14:53

Kürt |

Hagyományos borverseny rendeztek negyvenedik alkalommal az érsekújvári járásbeli Kürtön múlt hétvégén a faluházban. A versenyben 34 fajta bor 80 mintáját, azaz 34 száraz fehér, 12 édes fehér, 4 rosé és 30 száraz vörösbort értékeltek. A helyi verseny azon kevés bormustrák egyike, ahol a zsűri a vendégekkel együtt értékeli a borokat, így a résztvevők kóstolhatják és közösen, egyidejűleg értékelhetik a bíráló bizottsággal a nedűt.

Jenei János, a Hegyközség jelenlegi elnöke köszöntötte a résztvevőket, és Sütő Zsolt a jubileum alkalmából felelevenítette a több évtizednyi fáradságos, alázattal végzett munkát, ami nélkül nem születhettek volna ilyen eredmények. A közönség megismerkedett a kürti szőlőhegy máig ható élő- és előtörténetével. A szövetkezet és a családi kispincészetek által létrejött szőlőskertekben és birtokokon biztosítják a messze földön híres kürti borok alapját. Az innen származó, nagy gonddal készített nedűk mustrájának apropóján köszöntötték Árendás Gyulát, Bálint Jánost, Bálint Lászlót, idősebb Berta Tibort, Húska Ilonkát, Kanyicska Józsefet, Kasnyik Máriát, Korpás Andrást, Kurucz Józsefet, Michalek Györgyöt, továbbá Sütő Imrét, Szekeres Ferencet és Tóth Lászlót és a szakma jeles mestereit kitüntetésben részesítették. A már elhunytakra tisztelettel emlékeztek. Idősebb Korpás András szőlőnemesítő és termesztő, nemzetközi szinten is jegyzett borász értékes és hasznos tanácsokkal látta el a borkóstolókat. A nulladik mintát közösen elemezték a résztvevők, fajtákon, évjáratokon és kategóriákon belül kiemelt figyelmet szentelve a bor tisztaságának, színének, intenzitásának, valamint illatának, minőségének és karakterességének, illetva az ízhosszúságnak. Sorra érkeztek a zöld veltelinik, később az olaszrizlingek. A következő szakaszban, melyben Breslava, azaz morva és sárga muskotály, valamint fehér burgundi is szerepelt – a Szentgyörgyről (Svätý Jur) érkező sommelier, Miroslav Balla összegezte véleményét. Kiemelte a kiegyensúlyozott savakat és a fűszeres felhangokat. A kisújfalusi borász, Mátyás András az Aureliust, a fűszeres és rajnai rizlingeket, a svoj sent és a sauvignon blanc-t minősítette, hangsúlyozva azok jellegzetes illat- és ízvilágát, zamatát és aromáját. Egy újabb szakaszban vonultak fel a chardonnay, a Devín és a (piros) tramini legjobbjai, némi borkorcsolya és frissítő társaságában. A délután folyamán ízlelhették a jelenlévők többek között a Noriát, a Solarist, a Heterát, a Zweigeltet, a szürkebarátot, vagy éppen a cabernet franc rosét. Utóbbi akár a rosék között is szerepelhetett volna. Ebbe a körbe csupán négyen neveztek be, egy-egy kékfrankossal, egy merlot-val és egy cabernet sauvignonnal. Végül, de nem utolsó sorban, eljutottak az úgynevezett nagy borokhoz, melyeknek sármjuk, eleganciájuk van, vagy ahogy a civilként jelenlévő Tamašek Zoltán fogalmazott: Kürt zászlóshajóihoz, a Dunajokhoz. A környék jellegzetes borával tízen is beneveztek, noha a kékfrankosok és -oportóik, Nitriák, Lavinák, cabernet sauvignonok, szentlőrincik és alibernetek mezőnye egyébként is erősnek bizonyult.

A víg végeredmény, a gyorsan megszülető összegzés öt aranyérmet eredményezett. A száraz fehérek között: Kurucz József (zöld veltelini), mögötte Izsák Zoltán (chardonnay), Szendi Gyula (Devín), a Berta borászat (morva muskotály) és Kovács József (svoj sen) sorakozott fel. A 26 ezüstön túl három bronz minősítés született. Rosék között kizárólag ezüst minősítést osztottak. A száraz vörösök közül került ki az abszolút győztes, championként, azaz aranyérmesként a Kasnyik családi pincészet ékköve, egy 2021-es Dunaj ragyogott a legfényesebben, a maga 91-es pontszámával. Nyomában olyan tételek sorakoztak, mint a Végh Csaba által előállított, vagy a C Winery gondozásában született Dunajok és a Strekov 1075 Kékfrankosa. Huszonöten ezüstmedállal gazdagodtak, s csupán egyetlen bronz került fel e listára. Az édes tételeknél Szekeres Ferenc (Noria) végzett az élen, a többiek ezüsttel zártak. A házigazdák soron kívül jutalmazták a feltörekvőket: elismeréssel adóztak a legfiatalabb és a legalacsonyabb pontszámot elérő borász előtt is.

A mindvégig kétnyelven vezényelt egyedi erőpróba délelőtti nyitányától a kora estébe nyúló fináléig találkozhattuk helyi sajátosságokkal, a felkínáltak egyikéről többen is megjegyezték, találóan, szinte egyszerre: „kürtieknek mopr!“. E sorok írójának balján lelkes csehek diskuráltak, jobbján héberül szóltak egymáshoz. Néhány asztalsorral odébb déli szomszédaink foglaltak helyet, s arra is volt már példa, hogy fanatikus francia borújságírókba botlottunk. Szóval sokan voltak. Elegen. Mindannyian tanúsíthatják: itt mindig is volt, van és lesz is borkóstoló. Igény van rá. Egy nyíltsisakos, véleményezhető, minden hiúságot mellőző kihívásra. Mely a szó hagyományos értelmében nem is verseny.

Szerző: Kaszás Dávid

Read More

Post Comment