Search by category:
Egyéb kategória

Idén januárra megduplázódott a turisták száma Szlovákiában

Idén januárra megduplázódott a turisták száma Szlovákiában

Mészáros Richárd

2023. 03. 14., k – 19:56

Az idei év első hónapjában a tavalyihoz képest csaknem megduplázódott a szlovákiai hotelekben és panziókban megszálló turisták száma, az ágazatnak azonban még mindig nem sikerült visszatornásznia magát a világjárvány előtti szintre.

„A szlovákiai turisztikai szálláshelyek látogatóinak a száma 2023 januárjában csaknem megduplázódott az egy évvel korábbihoz képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy idén már nem korlátozták az ágazatot a járványügyi megszorítások” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Csak emlékeztetőül: közvetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, 2020 januárjában még 448 ezren szálltak meg a szlovákiai hotelekben, ami a megszorítások miatt 2021 januárjára 27 ezerre esett vissza. A javulás már tavaly januárban beindult, amikor 186 ezer turistát regisztráltak, a számuk idén januárra pedig elérte a 348 ezret. Morháčová szerint a javulás ellenére azonban még mindig nagyjából 100 ezerrel maradunk el a járvány előtti szinttől.

A szállóvendégek kétharmadát januárban is a belföldi turisták tették ki. A számuk a tavaly januári 138 ezerről az idei év első hónapjára 224 ezerre nőtt. A legtöbb belföldi látogatót ezúttal is a Zsolna, Eperjes és Besztercebánya megyében található síközpontok vonzották. Ez a három megye tudhatta magáénak a belföldi látogatók 70%-át.

A szálláshely-szolgáltatásokat januárban 125 ezer külföldi látogató is igénybe vette, nagyjából 2,5-szer több, mint egy évvel ezelőtt. A külföldi vendégek száma minden régióban nőtt az előző évhez képest. A legdinamikusabb, 3,5-szeres bővülést Kassa megyében regisztrálták. A legtöbb külföldi azonban ezúttal is Pozsony (42 ezer), Zsolna (37 ezer) és Eperjes megyében (19 ezer) szállt meg.

A turisták számának a növekedése meglátszott a szállodaipar foglalkoztatottságán és fizetésein is. A Statisztikai Hivatal szerint az ágazatban idén januárban csaknem 6 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma az egy évvel korábbihoz képest, az ágazat bruttó havi átlagbére pedig 1030 euró körül mozgott, ami több mint a negyedével haladta meg az egy évvel korábbit.

Read More

Post Comment