Search by category:
Egyéb kategória

Megkezdődött az írásbeli érettségi

Megkezdődött az írásbeli érettségi

Mészáros Richárd

2023. 03. 14., k – 09:13

A héten több mint 41 ezer diák tesz írásbeli érettségi vizsgát Szlovákiában. A mától péntekig tartó felmérőn szlovák nyelvből és irodalomból, idegen nyelvből, matematikából, illetve a magyar és ukrán nemzetiségű diákok a saját anyanyelvükből tesznek vizsgát.

Az érettségi vizsga írásbeli része hagyományosan szlovák nyelv és irodalommal veszi kezdetét több mint 37 ezer diák számára. Magyar nyelv és irodalomból megközelítőleg 1600, magyar tanítási nyelvű iskolába járó diák érettségizik.

Szerdán az általuk választott idegen nyelvből összeállított teszt, majd délután egy fogalmazásírás vár a diákokra. A legtöbben (több mint 35 ezren) az előző évekhez hasonlóan az angolt választották, német nyelvből azonban jóval kevesebben, csupán 1068-an tesznek érettségi vizsgát. Franciából 14-en, spanyolból négyen, olasz nyelvből pedig egy tanuló jelentkezett a vizsgára. Választható tantárgyként több mint 5 ezer fiatal döntött a matematika mellett, így a végzősök 12,5%-a csütörtökön számtanból is dolgozatot ír.

A magyar iskolák számára a szlovák nyelv és irodalom tárggyal pénteken ér véget a vizsgahét. Ukrán nyelvből és irodalomból szintén pénteken tartják a vizsgát – a szaktárca adatai szerint 28-an fognak érettségizni ebből a tantárgyból. 

Azok, akik egészségügyi okok miatt nem tudnak részt venni a tesztelésen, április 3. és 5. között pótolhatják a vizsgát. A javító-, illetve pótterminust szeptember első hetére tűzte ki a minisztérium.

(TASR, ú)

Read More

Post Comment