Search by category:
Egyéb kategória

Ismét kíváncsiak voltak a nézők az Oscar-gálára

Ismét kíváncsiak voltak a nézők az Oscar-gálára

Juhász Katalin

2023. 03. 15., sze – 10:47

Los Angeles |

Lassan megnyugodhatnak a hirdetők és a szervezők: az idei Oscar-gála nézettsége 12 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, a 18–49 éves felnőttek körében pedig 5 százalékkal múlta felül az előző évi eredményt.

A díjátadónak komoly versenytársat jelentett az HBO The Last of Us című sikersorozatának évadzáró epizódja, de a Variety szerint vélhetően jót tett a műsornak, hogy olyan népszerű filmek voltak a jelöltek között, mint a Minden, mindenhol, mindenkor, az Avatar és a Top Gun Maverick – arról nem is beszélve, hogy a nézők kíváncsiak lehettek, hogyan fogja kommentálni Jimmy Kimmel műsorvezető Will Smith tavalyi pofonját, amelyet Chris Rocknak osztott ki.

Az Oscar-gála nézettsége az elmúlt években kritikusan csökkent. A mélypont 2021-ben következett be, amikor alig tízmillióan ültek le a képernyők, illetve az online platformok elé. Az üzleti szempontból legfontosabbnak tartott 18–49-es korosztályban 2,2-es nézettséget regisztráltak, feltehetően azért, mert legtöbben csak az eredményekre, illetve a legérdekesebb pillanatokra voltak kíváncsiak, amelyeket különböző hírcsatornák és internetes platformok kínálatában is megtalálták. Tavaly már hatalmasat ugrott a nézettség, ennek ellenére a 2022-es, visszafogott show-műsor még mindig csak a második legrosszabb nézettségi mutatót érte el az Oscar-gálák történetében.

Az Oscar-díj-átadók pozitív rekordja továbbra is az 1998-as, amikor átlagosan 55,3 millió néző látta, amint a Titanic alkotói átvehették a legjobb filmnek járó díjat. Még 2014-ben is 43,6 millióan nézték az Oscar-gálát (ekkor a 12 év rabszolgaság című film nyert), és utoljára 2017-ben volt több mint 30 millió nézője az Oscar-gálának (33 millió, amikor a Holdfény lett a legjobb film). A 20 milliós határt utoljára a 2020-as, pandémiát megelőző gálán lépte át a díjátadó, 23,6 millió tévénézővel. Abban az évben az Élősködők című koreai film győzött.

Read More

Post Comment