Search by category:
Egyéb kategória

Legalább háromszázan emlékeztek március 15-re a csallóközi városban

Legalább háromszázan emlékeztek március 15-re a csallóközi városban

Jakubec Ágnes

2023. 03. 15., sze – 20:55

Dunaszerdahely |

Legalább háromszázan gyűltek össze a Kék Duna áruház melletti 1848/49-es emlékműnél. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175.évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzási ünnepségen köszöntőt mondott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere. Az ünnepség szónoka Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő (Győr) volt.

Az emlékműsort a Vásárúti Dalárda színvonalas műsora nyitotta, katonadalokat és huszárnótákat adtak elő. A Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai ünnepi műsorral idézték fel az eseményeket. Hájos Zoltán megemlékezett arra, hogy 175 évvel ezelőtt forradalom söpört végig Európában. Akkor a monarchiák uralkodói ragaszkodtak a hatalmukhoz, de nem voltak kíváncsiak a nemzetállamok megalakulásának igényére. A liberális-demokratikus erők az abszolutista monarchiák eltörlését kívánták, de legalábbis azok megreformálását. Sürgették a gyülekezési jog megadását, a sajtó- és szólásszabadságot, a jobbágyrendszer eltörlését. A közös megemlékezés fontos üzenettel bír, húzta alá a polgármester, hiszen, erősíti az összetartozás érzését a nemzeti identitástudatunk megőrzésében. 1848. március 15. az örökséget és az ünnepet jelenti minden magyarnak. Hájos, az előrehozoztt parlamenti választások kapcsán, beszéde végén nem felejtette el hangsúlyozni: „Talpra magyar! Fogjunk össze a választásokon, mert semmilyen más politikai párt vagy mozgalom, nem tudja és nem is képes biztosítani közösségünk képviseletét a szlovák parlamentben, csakis a Szövetség poltikai párt. Megfelelő körülmények között akár kormánytényezővé is tud válni. Ezt a célt csak az összefogással érhetjük el.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy: „Magyarnak lenni nehéz, de kiváltságos hivatás. Aki magyarnak születik, az a lelkében mindig gazdag lesz, mert Európa és a világ egyik legnagyobb kultúrájának az örököse.” Továbbá azt emelte ki, milyen fontos napjainkban is, éppúgy mint 175 évvel ezelőtt, a magyar nemzeti függetlenség megteremtése, a nemzeti szuverenitás megőrzése és megerősítése. „A nemzeti szuverenitás minden magyar ügye.”

Az ünnepségen jelent volt többek között Gyúrósi Pál, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, a járási hivatalok és intézmények elöljárói és vezetői, a városi képviselő-testület tagjai. A megemlékezés végén a megjelent szervezetek képviselői koszorút helyeztek el az emlékműnél.  

Read More

Post Comment