Search by category:
Egyéb kategória

Polgármesteri csúcs Nagyabonyban

Polgármesteri csúcs Nagyabonyban

Mészáros Richárd

2023. 03. 15., sze – 16:57

Nagyabony |

Mintegy 30 csallóközi község polgármestere találkozott a Nagyabonyban, a szemét átemelő állomás ünnepélyes átadásán. A három hete próbaüzemben működő hulladék átrakó állomást hivatalosan is átadták.

A dunaszerdahelyi járás területén teljesen megteltek a kommunális hulladék lerakatok. Az egyetlen, amely még nyitva van és működik, Nagypaka kataszterében található, ám ide csupán Felső-Csallóköz falvai szállíthatják a szemetet. Sürgősen megoldást kellett találni a többi település számára is. A mentő ötletet a nyitrai hulladék feldolgozó KOSIT cég adta, amely jelentkezett a csallóközi hulladékszállító Gulázsi cégnél, egy újszerű szemét feldolgozási technológiával. A több hónapos egyeztetések és előkészületek eredményeképpen, a napokban nyílt meg a nagyabonyi, betongyár melletti ipari zónában a szemét átemelő állomás. A legtöbb érintett település polgármestere fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a hivatalos átadáson, így Nagyabonyban volt aznap, a legnagyobb négyzetméterenkénti polgármester koncentráció, hiszen mintegy harmincan találkoztak az ipari udvarban.

A módszer lényege, hogy a kukás autó egy komprimáló berendezésbe üríti a hulladékot, amely így összepréselve átkerül egy szállításra alkalmas, teljesen lezárt konténerbe. Ezeket a konténereket ezután a nyitrai cég autói elszállítják a 100 km-re lévő Párkány melletti Nánára, ahol egy új, nagykapacitású kazettás szeméttároló nyílt meg pár hónappal ezelőtt. A jelenlegi 167 ezer köbméteres tárolót a közeljövőben, több mint 560 ezer köbméterre tervezik bővíteni.

Ha szemétről van szó, mindenki egy kicsit ódzkodik, ám ez a technológia rendkívül biztonságos, higiénikus, nem hangos és teljesen zárt. Ez a nagyabonyi ipari terület pedig tökéletesen megfelel a működtetésére” – jelentette ki Gulázsi Olivér a kommunális hulladékot szedő cég egyik tulajdonosa, majd folytatta: „természetesen hosszú távon nem megoldás, hogy a szemetet 100 kilométeres távolságba szállítsuk, de jelenleg nincs ennél jobb variáció. A szállítási díj nem emelkedik, annak ellenére sem, hogy a távolság jelentősen növekedett az eddigi szemét tárolókhoz viszonyítva, ebben sikerült megegyezni a nyitrai szállító partnerrel.”

Az érintett harminc község plusz Bős városa összesen kb. 1000 tonna szemetet termel havonta, ami 50-60 szemétszállító autót jelent. Általában egy falu kommunális hulladéka belefér 1 kukás autóba, ami 12 tonna hulladékot jelent és ez a mennyiség bőven belefér egy zárt konténerbe, amelyet tovább szállítanak Nánára.

Mindkét szállító cég egyetért abban, hogy a jövő, a hulladék újra hasznosításáról szól, ezeken a technológiákon kell gőzerővel dolgozni. „A közeljövőben tervezünk egy biológiai hulladék szeparálására irányuló projektet, ezzel is csökkenteni tudjuk a kommunális szemét mennyiségét. Annak ellenére, hogy többen is támadták ezt a beruházást, dúlt a konkurencia harc, de végül sikerült a megvalósítása és ez a fontos, hiszen az elkövetkezendő öt évre megoldotta Csallóköz szemét gondjait” – zárta a beszélgetést Gulázsi Olivér.

Read More

Post Comment