Search by category:
Egyéb kategória

Kútba esett Forró és Matovič randija

Kútba esett Forró és Matovič randija

Czímer Gábor

2023. 03. 16., cs – 17:15

Pozsony |

Elmaradt a Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak és Igor Matovičnak, a OĽaNO vezetőjének tárgyalása. Találkozott azonban Gyimesi György, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete.

Ahogy arról beszámoltunk, Forró és Matovič csütörtökön délelőtt találkozott volna a Szövetség pozsonyi székházában. A Szövetség sajtóosztálya azonban érdeklődésünkre azt közölte, az OĽaNO vezetője, betegségre hivatkozva, lemondta az egyeztetést. „Az OĽaNO elnöke levélben kérte a találkozó lehetőségét, amelyen a két párt közötti együttműködés lehetőségeit szerette volna megvitatni” – válaszolta a Szövetség szóvivője, Magdeme Klára arra a kérdésünkre, mi lett volna az egyeztetés tárgya. Azt azonban nem tudta megmondani, mikor kerülhet sor Forró és Matovič tárgyalására. „Ez valószínűleg az OĽaNO elnökének az egészségi állapotától függ” – tette hozzá a szóvivő. Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakcióvezetője ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, ő sem tudja, mikor kerülhet sor a két pártvezető találkozójára.

Matovič feltétele

Szintén megírtuk már, hogy Matovič az OĽaNO és a Szövetség közti jó viszony feltételéül azt szabta, Forróék zárják ki, hogy a parlamentbe jutásuk esetén a Hlasszal lépnek koalícióra. „Ebben az esetben, ha látni fogjuk, hogy a rájuk adott szavazatok nem a maffiához, a Smerhez vagy a Hlashoz kerülnek, nekünk nem kell erőnek erejével egy, a Szövetséggel konkuráló kínálatot létrehoznunk” – utalt múlt héten a lapunknak adott nyilatkozatában az OĽaNO vezetője arra, hogy amennyiben a Szövetség továbbra sem határolódik el a Hlastól, akár ők is versenybe szállhatnak a magyar szavazókért. A Szövetség már korábban úgy döntött, a Smerrel semmiképpen nem lép koalícióra. Matovič bízik abban, Gyimesi György, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője is a Szövetséggel való együttműködés alapvető feltételeként szabja, hogy a párt zárja ki a Hlasszal való esetleges koalíciót. A Szövetségnél ezért az iránt érdeklődtünk, miként viszonyulnak Matovič feltételéhez. „A Szövetségen belül aszerint döntjük el, kivel képzeljük el az együttműködést, hogy az a közösségünk és az általunk lakott régiók szempontjából a lehető legeredményesebb legyen” – jelentette ki írásos válaszában az MKP-platformban politizáló Forró. Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, aki a Híd-platform tagja, pedig leszögezte, nem Matovič az, aki feltételeket diktálhat a Szövetségnek. Majd élesen bírálta az OĽaNO kormányok teljesítményét, a szlovákiai magyarokkal kapcsolatos intézkedéseit. „Szuverén párt vagyunk, nem Matovič fogja megmondani, kivel működjünk együtt” – tette hozzá. Mózes Szabolcs (Összefogás-platform), a párt alelnöke szintén arról beszélt, pártja maga határozza meg, kivel működik együtt. „Nem kérünk Matovič tanácsaiból és zsarolásaiból sem” – tette hozzá azzal, nem tart attól, hogy az OĽaNO-ra tömegével szavaznának magyarok.

Gyimesi és a nagykövet

Csütörtökön délelőtt találkozott Gyimesi György, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője és Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. Korábban ugyanis olyan hírek jelentek meg, hogy a magyar kormány képviselői, illetve a külképviselet vezetője nem hivatalos módon jelezte a Szövetség politikusai felé, nem lenne jó ötlet felvenni Gyimesit a pártnak az előre hozott választásra állított jelöltlistájára. Ezt az információt Balogh annak ellenére tagadta, hogy azt több forrás is megerősítette. A képviselő pedig kijelentette, rá szeretne kérdezni a nagykövetnél az ügyre. Balogh és Gyimesi csütörtöki találkozója után a képviselő lapunknak írásban nyilatkozott. Arról számolt be, a nagykövet nem mutatta annak jelét, hogy a magyar kormány elhatárolódna tőle. „Az elmúlt hetekben felmerültek olyan nézetek, mi szerint a magyar kormánynak nem vagyok üdvös. Ez gyakorlati, szakmai értelemben indifferens, mivel egy szuverén állam képviselője vagyok. Azonban a magyarok iránti elkötelezettségem tekintetében akár rossz néven is vehettem volna, de a nagykövet úr ennek jelét sem mutatta” – közölte lapunkkal Gyimesi. A képviselő a közelmúltban már tárgyalt a Szövetség MKP-platformjának vezetésével a választás előtti együttműködésről, de akkor nem jutottak megállapodásra. Abban maradtak, folytatják az egyeztetést. Gyimesi azonban most nem közölte, legközelebb mikor találkozik az MKP-val.

Read More

Post Comment