Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS helyesli a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának

Az SaS helyesli a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának

Mészáros Richárd

2023. 03. 17., p – 14:31

Az SaS helyesli a MiG–29-es vadászgépek átadását Ukrajnának. Juraj Krúpa (SaS), a parlament védelmi bizottságának elnöke rámutatott, Ukrajna agresszióval szemben védekezik, és megvédése Szlovákia számára is rendkívüli fontosságú.

„A MiG-ek nagy segítséget jelentenek az ukránoknak, nekünk viszont csak egy halom ócskavasat, nem használjuk őket, nem védjük velük a légterünket, és ha nem lenne háború Ukrajnában, akkor fizetnünk kellene a likvidálásukért. Így viszont ellentételezést kapunk értük” – jelentette ki Krúpa.

Szerinte a kormány helyesen döntött, és a lépés világosan mutatja, hogy az ország kinek az oldalán áll.

„Az átadás összhangban van az alkotmánnyal, és anyagi, valamint nem anyagi kompenzációt kapunk érte” – tett hozzá Krúpa, megjegyezve, hogy a hadseregek egyúttal új eszközökhöz jut, ami rendkívül előnyös.

Krúpa szerint a vadászgépek átadása nem jelenti azt, hogy Szlovákia a háború résztvevőjévé vált volna. Megjegyezte, hogy több mint 60 ország segíti Ukrajna harcát Oroszország ellen humanitárius segítségnyújtással, de harcászati eszközökkel is, mégsem állnak háborúban Oroszországgal. „Senki se örül, hogy a határaink közelében háború dúl, és mindent megteszünk, hogy minél távolabb tartsuk az országhatártól. Ehhez a vadászgépek átadása is hozzájárul” – szögezte le.

Richard Sulík, az SaS elnöke feleslegesnek nevezte azt a cirkuszt, ami a MiG-ek átadása körül kialakult. Megismételte, hogy Ukrajna képes használni a vadászgépeket, Szlovákia nem, a kormány által választott megoldás pedig alkotmányos szempontból tiszta. Az ezzel kapcsolatos jogi elemzést nem látta, szerinte helyesebb lenne, ha nyilvánosságra hoznák.

Read More

Post Comment