Search by category:
Egyéb kategória

A tojás – az infláció jelképe

A tojás – az infláció jelképe

Mészáros Richárd

2023. 03. 19., v – 19:13

A magas árak csodákra képesek. Amikor az árak a csillagos égig szöknek, akkor már nemcsak a rántottáról és a sütésről van szó, hanem a tojás már az infláció szimbólumává is vált.

A tojás és a közgazdaság közötti összefüggésekről már kisfiú koromban megsejtettem valamit – anyám meséiből. Nosztalgiával emlékezett vissza szegényes gyermekkorára egy teljesen más világban, egy olyan országban, amely ma már nem létezik. Egy tojással a kezében, várakozással telve sétált a Masaryk és a Tito marsall utca sarkán lévő falusi édességboltba. Ott átadta a törékeny kincset a mindig mosolygós tulajdonosnak, egy macedóniai albánnak, amiért egy gombóc vaníliafagylaltot kapott.

Gyermeki elmém nem igazán tudta felfogni eme árucsere lényegét, hiszen melyik épeszű ember adna fagylaltot egy közönséges tojásért?! Csak később értettem meg, hogy a felnőttek világában kissé más törvények és értékrendek érvényesek.

Kicsit tovább tartott, mire elkezdtem felfogni a tojások szimbolikus jelentését. Különösen tavasszal, a húsvéti ünnepek idején a tojás a természet megújulására, az újjászületésre utal. De nem csak akkor és ott. A képzőművészetben, az irodalomban, a filmekben is találunk utalásokat. Emlékeznek még a Rockyra? Mit csinált Sylvester Stallone, amikor elhatározta, hogy utcai csövesből elszánt sportolóvá változik, aki a ringben felveszi a harcot egy bajnokkal? Segítek: nyers tojásfehérjét és tojássárgáját ivott. Véletlen egybeesés?

De nem akarom fölöslegesen csűri-csavarni a szót. Igen, elismerem, hogy a tojásban komoly lehetőségek rejlenek, a tojás régóta nem csak a sütésről és a rántottáról szól. Mégis, azt hiszem, senki sem tudta volna megjósolni azt a hírnevet, amilyennek ma örvend. Elég volt, hogy az ára tíz darabért négy euróra emelkedjen, és hirtelen – nem több és nem kevesebb – a tojás az infláció szimbóluma lett. És nemcsak Szlovákiában, hanem az egész unióban, sőt még az USA-ban is. A sok pénzprobléma, a megemelkedett kamatlábak, a költségvetési hiányok, a túlzott eladósodás és a negatív makrogazdasági mutatók mellett a jelenlegi áremelkedést leginkább a tyúktojás szóval lehetne jellemezni. Nem tudom, önök hogy vannak vele, de számomra ez hihetetlenül hangzik.

De talán ez egy jó dolog. Talán végre rájövünk, hogy még az olyan apró, pillanatnyi örömök is, mint a fagylalt egy forró napon, többet érnek, mint ahogy első pillantásra látszanak. Az újjászületésről nem is beszélve.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Read More

Post Comment