Search by category:
Egyéb kategória

Hetvenedik számához érkezik a bősi suli Nekem8 iskolaújságja

Hetvenedik számához érkezik a bősi suli Nekem8 iskolaújságja

Iskola utca

2023. 03. 23., cs – 12:10

A bősi Amade László Alapiskola március végi, hatvanéves jubileumára készül el a Nekem8 című iskolaújság 70. száma. Ám az intézményben már 1960-ban is létezett egy, a diákok és tanáraik által szerkesztett kiadvány.

Hosszú idő telt el az Úttörő 1960 szeptemberében megjelent első lapszáma óta, amikor még az iskola jelenlegi épületei sem léteztek, ugyanis 1963-ig, az épületkomplexum elkészüléséig kihelyezett osztályokban folyt az oktatás. Az Úttörő első számának fennmaradt példányát most is féltve őrzik, fontos történelmi dokumentuma az iskolának és az akkori iskolai életnek. További kiadásokról az intézmény jelenlegi vezetői sem tudnak, és arról sem, hogyan végződött az Úttörő története.

Következő kiadványukat hosszú évekkel később Nebuló címmel tanárok indították útnak 1995-ben. Az iskolalapot Horváth Mária, Ujhelyi Ágnes, Sebő Renáta, Horváth Renáta és Fodor Ildikó szerkesztette. „Akkor még gyerekcipőben járt a szerkesztés, a technikai feltételek sem voltak adottak. Nem volt megfelelő kapacitású fénymásolónk és nem tudtunk szkennelni sem. Fényképeket keresgéltünk, azokat vágtuk ki, majd ragasztottuk fel a papírra, és úgy fénymásoltuk az oldalakat” – mondta el Sebő Renáta, az iskola igazgatója. Évekkel később azonban megszűnt a lap, be kellett látniuk, a sokszorosításhoz hiányoznak a megfelelő anyagi és technikai feltételek.

A Nekem8 iskolaújság 2001 őszén indult, az akkori 8.B osztályos tanulók kezdeményezésére. „Az újság nevét a gyerekek adták, az első számot is ők készítették el, én magam akkor még csak annyit tettem értük, hogy 50-szer fénymásoltam nekik” – mondta Zalka Lóránt, az iskola igazgatóhelyettese. „Évente négyszer jelenik meg a lap. Ügyelnek arra, hogy minden fontos aktualitás szerepeljen benne, és hogy az újságon keresztül visszajelzéseket is kapjunk a diákoktól. Szeretnénk tudni, ők mit értékelnek, mi a jó számukra és mi tetszik nekik” – jegyezte meg Sebő Renáta. „Úgy gondolom, egy iskola lényege nemcsak az, hogy tárgyi tudást adjon a gyerekeknek, hanem az is, hogy a személyiségük fejlődjön, merjenek véleményt alkotni, tudjanak reagálni a társadalomban elfoglalt helyükre s az egyéb változásokra” – tette hozzá. „Egy általános iskolában több tanítói felügyelet kell egy ilyen lap működtetéséhez. Egy ideig volt kint egy dobozunk, amelybe bedobálhatták az ötleteiket, az írásaikat a gyerekek. Amin név is volt, azt betettük a lapba. Fontosnak tartottuk már akkor is, hogy vállalják a véleményüket, és ha ki tudták fejezni a gondolataikat, az helyet is kaphatott. Emlékszem, elsőre kapásból visszautasítottam a gyerekeket, amikor még az első számhoz kérték a segítségemet. Mondtam, hogy nem vagyok informatikus, sem szerkesztő. De mivel más segítséget nem találtak, mégis elvállaltam” – mondta Zalka Lóránt. Ez a lap történetének egyik legjobb döntésének bizonyult, mert az újság évről évre egyre népszerűbb lett az iskolában és városszerte.

A legelső Nekem8 kapott hideget-meleget, de az biztos, hogy megmozgatta az embereket és felkavarta a suli állóvizét. A lap alapítói diákok voltak, Bodó Marián, Mészáros Denisza, Nagy István, Szakál Tímea, Varga Bálint, Vydra Ildikó. A névválasztás mellett minden más paramétert is ők határoztak meg, így az egyes rovatokat, azok nevét, a lap terjedelmét és méretét. „Kezdettől támogatom a működésüket és a szerkesztőket. Nagyon jó állandó rovatok vannak benne, például az Energiatúltengés, amiben olyan diákok szerepelnek, akik szabadidejükben valami pluszdolgot csinálnak. Itt helyet kaphatnak olyan gyerekek is, akik a tanulásban mondjuk nem annyira kiemelkedők, az élet más területein viszont jól teljesítenek. Az alsó tagozaton, ahol tanítok, a gyerekek mindig azok nevét keresik, akiket ismerhetnek, mindegy, mivel szerepelnek benne” – mondta el Marták Tímea pedagógus. Az Energiatúltengés mellett az újság másik legnépszerűbb állandó rovata az Aranyköpések. Olyan elszólásokat, vicces párbeszédeket gyűjtenek itt össze, amelyek elhangoztak az iskolában a tanárok vagy a gyerekek szájából, és mindannyian nagyokat nevettek rajtuk. „Egyik koszorúcskán például, ahol a szülők is jelen voltak, az egyik műsorszám az volt, hogy a végzős diákok elhangzott aranyköpéseit felolvastuk nekik. Mindenki könnyesre nevette magát. Míg az iskola irattára vidámságot nem dokumentál, addig a Nekem8 ezt megteszi, megőrzi az iskola jó hangulatát” – mondta el Zalka Lóránt. A Nekem8 állandó rovatai az Érdekes hírek, különleges események, Energiatúltengés, Képregény, Aranyköpések és a Csöppprovat (a legkisebbeknek készült keresztrejtvény). A kétoldalas képregény minden számban Zalka Lóránt munkája. Mindig egy-egy diák vagy tanár a főszereplője. „Általában valós eseteket rajzolok meg, de csavarok is rajtuk egy kicsit, hogy még viccesebbek legyenek. Az első szám képregényét még Nagy Pityu készítette, a másodikat már én vettem át. Egy ilyen rajz több időt emészt fel, mint az egész lapszám elkészítése, de nagyon szeretem csinálni, és azt gondolom, szükség van az ilyenfajta humorra” – mondta el.

Az újság sokszorosítását a kezdetekkor négy helyen oldották meg helyi önkéntes támogatóknál, akiknél volt fénymásoló. Az A5-ös formátum ma is négy lapból, azaz 16 oldalból áll. Mindenkinek kiosztottak egy-egy lapot, amit 120 példányban fénymásoltak nekik. Miután elkészültek, a szerkesztőség tagjai összehajtogatták és egymásba illesztették őket. Csak az utóbbi években kezdték el összekapcsolni a lapot, amikor hozzájutottak egy komolyabb tűzőgéphez. „Egy újság 50 centbe kerül. Azért kell fizetni érte, mert ha ingyen adnánk, akár 500 példányt is készíthetnénk, mert minden darabot elkapkodnának. Nem tudunk annyit nyomtatni, amennyi kellene. Van olyan gyerek, aki egyszerre négyet visz, egyik mamának, másik mamának, a családnak, az unokatesónak” – meséli Zalka Lóránt. Az iskolások és a családok is várják a következő számot. A lap már nemcsak az iskola, hanem az egész város életének szerves része lett. A 70. szám március végére, az iskola jubileumi ünnepségnek hetére várható.

Kürthy Judit

Read More

Post Comment