Search by category:
Egyéb kategória

Moszkva destruktív lépésként értékelte a szlovák MiG–29-esek átadását

Moszkva destruktív lépésként értékelte a szlovák MiG–29-esek átadását

Mészáros Richárd

2023. 03. 23., cs – 17:34

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG–29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

Gruskov arra reagált, hogy a nap folyamán megérkezett Ukrajnába az első négy MiG–29-es azok közül, amelyeket Szlovákia ígért a kijevi vezetésnek.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Csütörtökön, röviddel tizenkét óra után a szilácsi (Sliač) katonai reptérről felszállt, majd kelet felé vette az irányt négy MiG–29-es vadászrepülőgép.

Jaroslav Naď (Demokraták, korábban OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter a közösségi oldalán jelentette be, a gépekért ukrán pilóták és technikusok érkeztek. A szlovák fegyveres erők biztosították az átadás körülményeit és elvégezték a szükséges dokumentációt. A négy gép már nincs Szlovákia területén, tette hozzá. A tárcavezető szerint a többi gépet a következő hetekben szállítják át Ukrajnába. Ennek részleteiről azonban, biztonsági okoknál fogva, előre nem tájékoztatják a nyilvánosságot.

„Ez a kormány továbbra is segíteni fog és ártatlan emberéleteket fog menteni, még akkor is, ha bárki önös vagy bármilyen más érdekből toporzékol emiatt. Helyesen cselekszünk. Oroszország támadta meg Ukrajnát, Oroszország lépett Ukrajna területére és ha Oroszország kivonja a onnan a katonáit, azonnal véget ér a háború” – írja Naď.

A Kijevnek átadott további vadászgépek valószínűleg nem a levegőben repülve, hanem földi úton mennek majd Ukrajnába. Ahogyan arról ugyanis beszámoltunk, az összesen 13 darab átadott MiG–29-esből 3-4 üzemképes, három pedig annyira rossz állapotban van, hogy csak alkatrészek jó. Ugyancsak írtunk arról, hogy Szlovákia a még szovjet gyártmányú MiG–29-esek helyett vadonatúj amerikai AH-1Z Viper típusú támadóhelikoptert és több mint 500 magasan fejlett AGM–114 Hellfire II. rakétát kap. A MiG–29-esekkel együtt két Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétaüteget is Ukrajnába küldenek. A vadászgépekért és a légvédelmi eszközökért az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből további 250 millió euró pénzbeli kompenzációt is kap az ország.

(mr, czg)

„Ez nyilvánvalóan egy destruktív lépés. Ellentmond az uniós vezetők ismételt nyilatkozatainak arról, hogy békés eszközökkel kell kiutat keresni” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

„Minket ez egyáltalán nem ért váratlanul. Egyszerűen a lelőtt gépekről vezetett statisztikánkban újabb számok fognak megjelenni” – fűzte hozzá.

Gruskov szerint „Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket, ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt, és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot”. Hozzátette, hogy az elképzelhető jogsértések csokrába beletartozik a szerződésszegés is, tekintettel azokra a rendelkezésekre, amelyek tiltják a gyártó engedélye nélkül a fegyverek továbbadását harmadik félnek. Gruskov ezzel arra utalt, hogy a MiG–29-eseket eredetileg a Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártották.

Read More

Post Comment