Search by category:
Egyéb kategória

Nem lesz keresztény összefogás

Nem lesz keresztény összefogás

Nagy Roland

2023. 03. 26., v – 16:55

Pozsony |

A KDH nem indul közösen az előre hozott parlamenti választáson az Anna Záborská által vezetett Keresztény Unióval (KÚ) – jelentette be Milan Majerský, a KDH elnöke a párt szombati kongresszusa után.

Állítása szerint a KÚ elfogadhatatlan feltételekkel állt elő, ezért bukott el az együttműködés. A Záborská-féle formáció, amely 2020-ban az OĽaNO választási listáján jutott be a parlamentbe, 15 helyet követelt a KDH listáján. Majerský szerint aki a közös indulásról akar egyezkedni, annak nem a személyes kérdésekkel kapcsolatos követelésekkel kell előállnia, hanem elsősorban a program- és értékbeli témákról kell tárgyalnia, és a listán való elhelyezkedés a legutolsó a prioritások sorában. Ugyanakkor a KDH elnöke leszögezte, a Keresztény Unió minden olyan tagját szívesen látja a KDH-ban, aki nem ért egyet az OĽaNO politikájának stílusával és tartalmával.

Majerský kijelentéséire a KÚ is reagált. Úgy vélik, a két politikai szubjektum között valójában nincsen semmilyen program- vagy értékrendbeli eltérés. Záborskáék a tárgyalási stratégiájukat őszintének és nyitottnak értékelik, de elmondásuk szerint az utóbbi hetekben egyetlen komolyan vehető választ sem kaptak a KDH részéről. Azt pedig, hogy Majerskýék hajlandóak lennének külön tárgyalni a KÚ egyes tagjaival, de pártként nem, rendkívül tisztességtelen hozzáállásnak tartják.

A KDH álláspontjára Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is reagált. A Facebook-oldalán azt írta, személy szerint nagy támogatója volt a KDH és a KÚ közös indulásának, mert szerinte ezzel be lehetett volna biztosítani, hogy a keresztény szavazatok ne vesszenek el. Kiemelte, a KDH az utóbbi két választáson is önállóan indult, és nem jutott be a parlamentbe. Matovič szerint ez idén sem fog sikerülni, és körülbelül négy százaléknyi választói szavazat fog elveszni a demokrácia megmentéséért folytatott küzdelemben. 

Majerský egyébként megerősítette, hogy a párt vezetése valóban önálló szubjektumként képzeli el a KDH pozícióját a következő választáson, viszont azt is hozzátette, hogy bizonyos tárgyalások jelenleg is zajlanak, például a Za ľudí képviselőivel.

Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője a TA3 vasárnapi vitaműsorában nem akarta elárulni, kivel akarnak együttműködni a választáson.

„Júliusig megtudják. Nem fogunk információkat kiszivárogtatni a tárgyalásokról”

– jelentette ki.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment