Search by category:
Egyéb kategória

Spišiak, a reménysugár

Spišiak, a reménysugár

Kulcsár Péter

2023. 03. 26., v – 19:06

„Ők tudják, hogy miért, és mi is tudjuk, hogy miért. Elég annyit mondani, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják.” Néhányan talán még emlékeznek e már-már szállóigévé vált gondolatra és a szerzőjére is, Jaroslav Spišiakra.

Pár napja felröppent a hír: Spišiak tárgyalásokat folytat a Progresszív Szlovákiával, és nem kizárt, hogy belép a pártba, sőt akár a választási listára is felkerülhet. Ezt maga Spišiak erősítette meg. Az a Spišiak, akinek neve nem is olyan régen még etalon volt, a maffiaellenes harc jelképe. Felbukkanása a jelenlegi káoszban némi reményre ad okot: talán rend lehet végre, talán éppen őrá van szüksége az országnak. Mert bizony itt alaposan ki kell takarítani, az oligarcháktól meg kell szabadulni, a hivatalos szervekbe és a politikusokba vetett bizalmat meg kell újítani. Neki talán sikerülhet…

De ki ő? Mit lehet róla tudni? Dél-szlovákiai származású, és akkor volt ő a dunaszerdahelyi járási rendőrkapitány, amikor a dunaszerdahelyi Fontana bárban hatalmas vérengzést rendezve meggyilkoltak 10, a Pápay-klánba tartozó alvilági személyt. A rendőrség számára ez rendkívüli kihívás volt, és Spišiak akkor keményen lépett fel, hadat üzent a maffiának. A vezetése alatt sikerült elfogni az elkövetőket, amivel kivívta a tiszteletet, jó hírnévre tett szert. Nem csoda, hogy ezután Ivan Šimko belügyminiszter megtette őt országos rendőrfőkapitánynak. Híresek voltak a sajtótájékoztatói, melyeken nagyon szűkszavúan és sejtelmesen nyilatkozott, rébuszokban kifejezett gondolatai nemegyszer szinte szállóigévé váltak. Országos rendőrfőkapitányként nagy port kavart és sok politikust felidegesített azzal a kijelentésével, hogy „a szervezett bűnözés csápjai a parlamentben vannak”. Eztuán nem volt meglepő, hogy amikor Robert Kaliňák került a belügyi tárca élére, gyorsan megszabadult Spišiaktól. Később Daniel Lipšic ugyan visszahívta őt, de még el sem kezdhette az érdemi munkát, máris lecserélték Tibor Gašparra. Visszavonult, a Slovnaftnak dolgozott, de – saját bevallása szerint – ha igényt tartanak a tapasztalataira, szívesen segít. Ezzel összhangban jelenleg a megbízott belügyminisztert látja el tanácsokkal.

A szigorú tekintetű Spišiak fölöslegesen nem csépli a szót, de ha megszólal(t), arra rendszerint mindenki felfigyel(t). Nem is olyan régen egy interjúban azt nyilatkozta, lát esélyt arra, hogy az oligarchákkal le lehet számolni. Ha tényleg belépne a politikába, ha indulna az előre hozott választáson, talán lenne kire szavazni. Persze, tudjuk, az őszi megmérettetésen alapvetően nem személyek, hanem pártok versengenek a polgárok bizalmáért, úgyhogy az elkövetkező időszakban a Progresszív Szlovákiának kell majd olyan hatékonyan reklámoznia magát, hogy megszerezze legalább a szavazatok 5 százalékát, s jelöltjei, szakértői bejussanak a parlamentbe. Spišiak még reklámfogásnak sem rossz: a párt most megüzente az embereknek, hogy egy nagyon problémás területet tudnak lefedni valódi szakértővel.

Igor Matovič és pártja legutóbb azzal nyerte meg a parlamenti voksolást, hogy elhitette, majd ő leszámol a maffiával. Matovič csődöt mondott. Spišiak már bizonyított. Személye reményt adna, hogy az országban a politikai kultúra és a közbiztonság is javulhatna. A maffia pedig tényleg elkezdhetne félni…

Read More

Post Comment