Search by category:
Egyéb kategória

Vérre menő intelligenciaverseny

Vérre menő intelligenciaverseny

Mészáros Richárd

2023. 03. 27., h – 20:35

Sokan attól tartanak, el fogja venni a munkájukat. Mások alig várják, hogy megkönnyítse az életüket. A mesterséges intelligenciáról lesz szó, amely olyan sebességgel fejlődik, hogy állítólag már emberi intelligenciára utaló jeleket produkál, és sokak szerint kiber- és nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.

Régóta tudjuk, hogy léteznek olyan algoritmusok, amelyek képesek bizonyos létező, tanított információk alapján meghatározni bizonyos kimeneteleket. Hogy ne menjünk túl messzire: mi magunk tanítottuk meg a Facebooknak saját érdeklődési körünket, szokásainkat, melyek alapján tartalmat kínál nekünk. Az algoritmusok egy idő után önmagukat is tanítják, fejlesztik. Magyarország egyik legsikeresebb startup-vállalkozása például olyan személyre szabott, hatékony rákkezeléseket talál a mesterséges intelligencia segítségével, az adott beteg génállományát betáplálva, hogy komoly mértékben növekszik a teljes gyógyulás esélye. Ez egy kétségtelenül pozitív felhasználási mód.

Mostanában sokan játszogatunk a ChatGPT-vel (egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer, amely párbeszéd jelleggel válaszol meg összetett kérdéseket). Én például beírtam, hogy milyen mesét szeretnék, milyen szereplőkkel, és fél perc alatt megírta nekem, sőt még illusztrálta is. Nem volt túl kreatív mese, de szerepeltek benne a jellegzetes cselekményfűzési, sőt nyelvi fordulatok is. (Szerintem percek kérdése, mikor fedezik fel maguknak a könyvkiadók ezt az olcsó, ám morálisan megkérdőjelezhető tartalomszerzési módot.) A szakdolgozatokat értékelő tanárok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, szintén perceken belül. És tegnap már arról olvastam egy elgondolkodtató tanulmányt, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan sosem hallott, új könnyűzenei stílusokat hozhat létre, jó pár évet megspórolva a műfaj természetes (és kreatív) evolúciójában. Az így keletkezett műveket felhasználó szerzőknek elég csak egy-két saját ötletet belevinniük a végtermékbe, hogy az ne legyen jogilag támadható, és máris kész az új világsláger.

Szóval csak kapkodjuk a fejünket, mert ez a technológia gyorsabban fejlődik, mint amennyit józan paraszti ésszel képesek vagyunk felfogni belőle. A legaggasztóbb hírek például arról szólnak, hogy a Microsoft kutatói szerint az OpenAI nyelvi modellje, a GPT legújabb verziója már általános mesterséges intelligenciára utaló jeleket mutat, amely képes megérteni vagy idővel megtanulni mindazokat az intellektuális feladatokat, amire egy ember is képes. Magyarán egy emberi intellektussal rendelkező valamiről beszélünk, ami azonban, mivel elképesztő menynyiségű információ áll a rendelkezésére, nálunk jóval többre lesz képes. Eddig csak sci-fi fi lmekben, regényekben érte el egy mesterséges intelligencia teljesítménye az emberét. A Microsoft mérnökei óvatosan fogalmaznak, de azért érezhető a jelentésből a reális aggodalom: mi lesz, ha a mesterséges intelligencia okosabbá válik az embernél?

Read More

Post Comment