Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓ: Bolhapiac a Duna partján

VIDEÓ: Bolhapiac a Duna partján

Kürthy Judit

2023. 03. 27., h – 20:05

Bős |

Gyönyörű helyszínen, a Duna partján valósult meg a városban első alkalommal megrendezett bolhapiac, mely a kikötő melletti füves területen kapott helyet.

Autók csomagtartójából, asztalokon, sátrak alatt, kiterített szőnyegeken keresgélhettek kincseket a kikötőbe látogatók, akiket most szombaton bolhapiaccal vártak. Az első alkalommal megrendezett esemény főszervezője szerint egy napsütéses hétvégén minimum száz ember is megfordul itt, a Duna partján, őket szerették volna meglepni ezzel az összefogással. Az árusok többnyire személyautóval, nagyobb belterületű szállítóautóval érkeztek, voltak akik egy teljes utánfutót megtöltöttek a család által kinőtt ruhákkal, cipőkkel, gyerekjátékokkal, feleslegessé vált használati és dísztárgyakkal, könyvekkel, régiségekkel, szerszámokkal, kisbútorokkal és egyéb dolgokkal, melyek mind-mind jó állapotúak, vagyis továbbadhatóak, eladhatóak.

Az újrahasznosítás, a tárgyak újonnani felhasználásának jegyében már számos bolhapihac szerveződött a térségben, ilyen például az alistáli, vagy a korábbi években megrendezett dunaszerdahelyi bolhapiac, ahol vegán ételeket is kóstolhattak az érkezők. Amellett, hogy e szellemiség jegyében szerveződtek Bősön is, szerették volna a hely forgalmát is javítani azzal, hogy egy közkedvelt eseményt szerveznek.

Mivel itt van a kávézónk, arra gondoltunk, hogy a kellemes környezet mellett mással is idecsábíthatnánk az embereket. Viszonylag sokan jártak ide hozzánk eddig is, főleg hétvégente. A bolhapiacra összesen 62 árus jelentkezett, aminek nagyon örültünk. Úgy hat hete kezdtük a szervezést. Miután felkerült az internetre a plakát, még aznap húszan írtak, hogy jönnének árulni. A látogatók eddigi visszajelzései nagyon jók, dicsérték a tágas kínálatot

mondta el az Új Szónak Katona Adriana, a bősi bolhapiac főszervezője. A rendezvény szervezéshez első lépésként engedélyt kértek az önkormányzattól, melyet a legutóbbi testületi ülésen szavaztak meg a képviselők.

Messzebbről is érkeztek hozzánk árusok, például Pozsonyból, vagy Nagymegyerről. Szombatra rosszabb időt mondtak, ezért voltak páran, akik lemondták a részvételt, de így is sokan eljöttek. Anyósomék is szeretik gyűjtögetni a tárgyakat, sok mindenük van otthon, emiatt is jutott eszünkbe a piac ötlete

tette hozzá. Csupán két megkötés volt az árusok felé, nem kerülhetett a kínálatba semmiféle új dolog, illetve élelmiszer. Viszont kézműves termékeket hozhattak.

Az árusok és a látogatók korosztályát tekintve is vegyes volt a felhozatal. Akadtak köztük idősebbek és fiatalabbak is. Két kamasz fiú például saját használt, feleslegessé vált játékait, ruháit és kerékgumikat hoztak el, volt olyan fiatal hölgy, aki saját, illetve a család gyűjteményéből válogatta ki a feleslegessé vált darabokat, mert annyi szép dísztárgyat halmoztak már fel, hogy egyszerűen elfogyott a hely otthon. Voltak olyan szülők, akik kislányukkal érkeztek és elhozták az egész család feleslegessé vált holmijait, de jöttek olyanok is akik sátrakat húztak fel, hogy az összes ruhát felakaszthassák rá, illetve betehessék alá. A legtöbb autónál szerepeltek árak, de sokaknál mégis alkudhattak a vevők, főleg, ha egyszerre több darabot is választottak. Volt több régiség, ami az idő során felhalmozódott és gazdátlanul hevert eddig a padláson, de volt olyan ruhanemű, textília is, melyek majdnem teljesen újan kerültek eladó sorba. A kézművesek között akadt, aki horgolt, illetve kötött terítőket, ruhákat, plüssöket hozott, voltak epoxy gyantával készült alkotások, dísztárgyak, kulcstartók, faliképek, üvegfestmények, kerámiatárgyak is. Akadtak még eladó virághagymák, poharak, bögrék, korsók és más konyhai felszerelések, fűszertartók, egyszerűbb háztartási gépek és például porszívó is.

„Lehetett volna több ember is és kissé hűvös is az idő, de azt hiszem, hogy ez a későbbiekben egyre jobb lesz. Amikor megkezdődik a nyaralási idény, tele lesz a környék turistákkal. Pozsonyból a biciklisták is erre járnak a töltésen, úgyhogy szerintem növekedni fog a forgalom. Ha valóban minden hónapban megrendezésre kerül a bolhapiac és megkapja a megfelelő reklámot is, akkor biztosan sokan jönnek majd”

– mondta el lapunknak az egyik kézműves. Számos használt tárgy cserélt gazdát a hétvégén. Többen a gyerekeiknek vásároltak, vagy saját maguknak, a használt porszívó is elkelt, valamint több kisbútor, szennyeskosár, könyv, virághagyma, játékok és ruhák is. Volt olyan vevő, aki miután kifizette a régi fedeles söröskorsót, már ment is a pulthoz, hogy abba csapoltassa magának a sört.

Helypénzt nem kértek a szervezők, akárki jöhetett és elhozhatta a feleslegessé vált dolgait. Délután 1 órától egészen 6 óráig volt lehetőség az árusításra. A kikötő mellett fekvő, tágas zöld területen bőven volt hely parkolásra, az árusok és az érkezők járművei számára is.

Read More

Post Comment