Search by category:
Egyéb kategória

Kettős ünnep a kéméndi iskolában

Kettős ünnep a kéméndi iskolában

szaszifanni

2023. 03. 29., sze – 12:13

A magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe, március 15-e alkalmából minden év tavaszán megemlékezünk az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom hőseiről, akik beírták nevüket a történelembe. E hősök egyike Petőfi Sándor, aki 200 éve, 1823. január 1-jén született, és akinek nevét kereken 20 évvel ezelőtt vette fel a kéméndi alapiskola. 

Nekünk, a Petőfi Sándor Alapiskolával szoros kapcsolatban állóknak tehát egyszerre három okunk is van az ünneplésre és megemlékezésre. Ennek változatos programokkal meg is adtuk a módját. Az idei Petőfi-napok nyitányaként a múlt hét elején mesedélelőttön láttuk vendégül a helyi és környékbeli óvodásokat, szüleiket és pedagógusaikat. Az évforduló hetében minden reggel ritkán hallott érdekességek hangzottak el az iskolarádióban a kilencedikes diákok előadásában. A hosszabb szünetekben megzenésített Petőfi-verseket hallgattunk, két napon keresztül reggeli könyvvásáron válogathattak a tanulóink kedvük szerint. 
Március 15-én koszorút helyeztünk el iskolánk névadójának emléktáblájánál, körünkben volt Zsapka Attila verséneklő is. 
Március 16-án Veres István író és újságíró, az iskola egykori tanulója látogatott el intézményünkbe, ahol a diákoknak beszélt arról, merre vezetett az útja a kéméndi alapiskolás évek után. Beszélt a Vasárnapban zajló szerkesztőségi munkáról, és bemutatta a tanulóknak legújabb könyvét, amely a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás kiadásában, a Pozsonyi mesék sorozatban jelent meg a magyar eredeti mellett tavaly már szlovák nyelven is. A diákok kérdezték a mesekönyv munkálatairól, a mesék és az illusztrációk ötleteiről, és természetesen szóba került Petőfi kalandos élete is. Ugyanezen a napon irodalmi vetélkedőre hívtuk a szomszédos alapiskolák diákcsapatait. Március végén pedig nyitott órákra az érdeklődő szülőket. És ezzel még nem ér véget a programok sora.

***

A teljes írás a Vasárnap magazin 2023/13. számában jelent meg

Read More

Post Comment