Search by category:
Egyéb kategória

Nem került második olvasatba Matovič 500 eurós választási jutalomról szóló javaslata

Nem került második olvasatba Matovič 500 eurós választási jutalomról szóló javaslata

Mészáros Richárd

2023. 03. 29., sze – 11:44

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a választójogi törvény módosításával azt szerette volna elérni, hogy 500 eurós jutalmat kapjon mindenki, aki részt vesz az idei választáson. 

A javaslatot a jelenlévő 132 képviselőből csak 32-en támogatták.

A módosítás szerint az összeget a belügyminisztérium fizette volna ki a postai szolgáltatásokról szóló törvény értelmében. Matovič azzal indokolta a javaslatot, hogy ezzel növelni lehetne a választási részvételt, mivel attól tart, hogy kevesen mennek el voksolni.

„Ha mintegy hárommillió ember venne részt a választáson, az 1,5 milliárd eurójába kerülne az államnak” – áll a javaslat indoklásában. Ezt ösztönzőnek, méltányos jutalomnak tartja a beterjesztő, és úgy véli, a befektetés megtérülne. „Ez persze nem jelentéktelen összeg. Másrészt viszont ahhoz a 30 milliárd euróhoz képest, amivel becslések szerint Robert Fico és Peter Pellegrini emberei a kormányzásuk 12 éve alatt megrövidítették Szlovákiát, ez csak annak az összegnek mintegy 5 százaléka” – írta.

Matovič azt állítja, azon a 30 milliárd eurón korrupt emberek tucatjai osztoztak. „Ebben az esetben viszont 1,5 milliárd eurón 3 millió, többnyire egyszerű ember osztozott volna. Vagyis ez egy tisztességes befektetés lenne, ami rendkívül gyorsan megtérülne” – tette hozzá.

Matovič egy múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha a parlament nem is fogadja el javaslatát, van B és C terve is, és „mindenáron” keresztülviszi az elképzelését.

A Denník N úgy tudja, az OĽaNO elnöke röviddel a választás előtt ismét a parlament elé terjesztette a választáson való részvételért járó 500 eurós jutalomról szóló javaslatot. Egyelőre nem tisztázott, hogy az ismételten a parlament elé terjesztett törvénymódosításra vonatkozik-e a féléves határidő, aminek el kell telnie egy javaslat ismételt beterjesztése előtt, amennyiben azt korábban a parlament elutasította. 

Matovič „új” javaslatáról májusban tárgyalhat a parlament.

(Denník N, TASR)

Read More

Post Comment