Search by category:
Egyéb kategória

Novota: A munka a válogatottban is meghozza majd a gyümölcsét

Novota: A munka a válogatottban is meghozza majd a gyümölcsét

Orosky Tamás

2023. 03. 30., cs – 16:44

A szlovák labdarúgó-válogatott a Luxemburg elleni döntetlen után legyőzte Bosznia-Hercegovinát az Európa-bajnoki selejtezőkön. A Francesco Calzona vezette szakmai stáb tagja volt Novota János kapusedző is, akit az összetartásokról, a meccsekről és a csapatot ért kritikákról is kérdeztük.

Az előző év végén beugróként került be először a szlovák válogatott stábjába. Hogyan jött az a lehetőség?

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) főtitkára, Peter Palenčík hívott fel, hogy be tudnék-e ugrani Matúš Kozáčik helyett. Ő a klubfeladatai miatt nem tudott ott lenni az összetartáson, én pedig éltem a lehetőséggel. Nagyon kellemesen fogadtak, semmi problémám nem volt. Bár olasz a stáb nagy része, de van egy tolmácsunk Farkaš Pali személyében, aki játszott Olaszországban, így nincs gondja a nyelvvel. Az edzőtábor elején megbeszéltem az edzővel, hogy mit vár tőlem, úgy érzem, ezt tudtam teljesíteni és jól ment a közös munka.

Már akkor felmerült, hogy a továbbiakban is számítanak önre?

Akkor még nem volt erről szó, csak beugró voltam. Februárban kaptam az újabb hívást, hogy megüresedett ez a pozíció, megkérdezték, hogy szeretnék-e a válogatottal dolgozni továbbra is. Az edző elégedett volt a munkámmal és szeretett volna velem együttműködni. Igent mondtam, elfogadtam a felkérést.

A komáromi KFC-ben is kapus-edzőként dolgozik. Hogyan érinti ez az ottani feladatait?

Van még rajtam kívül két kapusedző, akik az utánpótlásban dolgoznak. Aki az ifiket edzi, helyettesített, amíg én most a válogatottal voltam. El kell mondanom, hogy a klub vezetősége is nagyon örült, nagy megtiszteltetésnek vették, hogy számítanak rám a válogatottnál. Támogattak abban, hogy elvállaljam ezt a felkérést. Szeretném ezúton is megköszönni a KFC elnökségének, Baráth Györggyel az élen és mindenkinek, aki a klubnál segített. Amióta Komáromba érkeztem, csak pozitív hozzáállással találkoztam és ezek a dolgok nem mindenhol magától értetődőek.

Térjünk vissza a válogatottra. Mik a konkrét feladatai a kapus-edzőnek?

Először is figyelem a válogatottban számításba vett kapusokat, akik a szűk, és azokat is, akik a bő keretben vannak. Próbálom tartani velük a kapcsolatot, hogy ha valami problémájuk, sérülésük van, vagy éppen az már megszűnt, akkor tudjak ezekről. Illetve az edzőikkel is kapcsolatban vagyok, ha esetleg valamilyen speciális kérés lenne a részükről, akkor azokat is tudjam teljesíteni. Amikor kezdődik egy válogatott-összetartás, akkor már az edzéstervezés, azok megvalósítása kerül előtérbe. Videózunk, videót vágunk, az ellenfelet és a kapusaikat is elemezzük, ahogy a saját játékunkat is. Az edzésekről is készítünk anyagokat, amelyeket a kapusok klubjainak, az ottani kapusedzőknek is továbbítunk. Sok a feladat, de szeretem csinálni, tetszik ez a munka.

A keret összeállításában mekkora az ön szerepe?

A szövetségi kapitány kíváncsi a véleményemre, a készített elemzéseket is átnézi, átgondolja, majd megszületik a döntés a behívottakról. Nagyon jó érzés, hogy azonos szintű kollégaként tekint az assisztenseire, jó az együttműködés közöttünk. A végső döntés persze az övé, hiszen a felelősség is az ő vállát nyomja.

A válogatottnál csak néhány edzésük van a mérkőzések előtt. Mi fér bele ilyenkor a programba?

El van osztva az idő, hogy mennyi időt töltök én a kapusokkal, illetve van a tréningek azon része, amikor részt vesznek a csapatedzésben. Ilyenkor taktikai elemeket gyakorlunk, a védekezéssel, a támadásépítéssel és a rögzített szituációkkal foglalkozunk. Figyelek arra, hogy a munka mellett a hangulat is jó legyen. Kész kapusokról beszélünk, akik erős bajnokságokban védenek, így főleg arról szólnak ezek a napok, hogy jó állapotban legyenek és taktikailag is felkészüljenek az ellenfelekre.

Hogy látja jelenleg a szlovák kapusok helyzetét? Dúbravka, Rodák és Ravas volt ott a keretben, kik lehetnek még azok, akik számításba jöhetnek a következő időszakban?

A három játékoson kívül, akik most is ott voltak a válogatottal, még hat-hét kapust aktívan figyelünk. Mindenkit alaposan feltérképezünk, tudjuk, hogy kire milyen szinten számíthatunk. Mindig az a három kapus kerül majd be, akik a legjobban illenek abba a koncepcióba, amit játszani fogunk.

Az utolsó válogatotthét nem indult a legjobban, a Luxemburg elleni döntetlen után Francesco Calzona szövetségi kapitány kellemetlen kérdéseket is kapott a sajtótájékoztatón. Volt ennek bármi hatása az önök munkájára?

Tudtuk, hogy nem úgy sikerült az első mérkőzés, ahogy szerettük volna. Beszélgettünk erről, de semmi nem változott a kellemetlen kérdések után sem. Calzona is nyugodt maradt, higgadtan gondolkodott és ahogy elmondta, tudja, hogy mire képes a csapat, de időre van még szükség. Nem lehet 3-4 mérkőzés alatt a stáb minden taktikai elképzelését átadni. Ritkán megy, hogy a pályán azonnal azt látjuk, amit szeretnénk. Vannak új játékosok is, egy folyamat, hogy minden a helyére kerüljön. Elég megnézni Magyarországot, ahol Marco Rossi megkapta a türelmet. Ott már jól működik a taktika, hiszen évek óta együtt dolgoznak. A kezdetek ott sem voltak tökéletesek, vagy ott voltak még az albánok elleni botlások nemrég. Meg vagyok róla győződve, hogy a munka itt is meghozza majd a gyümölcsét.

Rossiról vagy az olasz edzőkről is él egy kép a szurkolókban, hogy komoly taktikai fegyelmet követelnek meg és konkrét elképzelésük van a játékról.

Ez itt is megvan, a szövetségi kapitány és a segítői is nagyon aprólékosan, profin dolgoznak. Kimondottan jó velük együtt dolgozni, mivel minden részletre figyelnek. Látom, mi folyik bent a színfalak mögött, amit a szurkolók soha nem látnak. Nyilván értjük a kritikát, de próbálunk arra koncentrálni, amit tudunk befolyásolni. Ott volt a második, bosnyákok elleni mérkőzés is, ami már jól sikerült. Bízom benne, hogy az ott elindult játék fog jellemezni minket a következő években is.

Kapott gól nélkül zárták ezt a két mérkőzést. A kapusedző így elégedett?

Ha két nemzetközi szintű tétmeccsen a csapat nem kap gólt, és teljesen mindegy, ki az ellenfél, akkor nehezen tudnám azt mondani, hogy nem vagyok elégedett. Nyilvánvannak olyan dolgok, amik működhetnének még jobban. Ezekről tudunk és fogunk is beszélni. Elsősorban a fiúk hozzáállásával vagyok elégedett, komoly munkát végeztek el. Remélem, hogy ezt így fogjuk folytatni.

Lehet most, a csapatépítés elején két meccs után latolgatni az Eb-selejtezős esélyeket?

Nem szeretnék jósolni. Próbálok mindig a következő mérkőzésre koncentrálni. Júniusban ez Izlandon lesz, ahol nagyon kemény ellenfél vár ránk. Próbáljuk mindig a következő mérkőzést a legfontosabbnak venni, és ha a vasárnapihoz még egy kis pluszt hozzá tudunk tenni a játék képében is, akkor jó helyen végezhetünk.

Két nappal a bosnyákok elleni meccs után beszélgetünk. Volt ideje pihenni?

Hétfőn kaptam egy szabadnapot Radványi Mikitől, hiszen két-három hete nem volt időm pihenni, mert ment a bajnokság is. Ki tudtam kicsit kapcsolódni és a családdal lenni. De másnap már két edzésünk volt Komáromban, készülünk a Zsolna B elleni szombati bajnokira.

Read More

Post Comment