Search by category:
Egyéb kategória

Heger és Naď Kijevbe utazott, Zelenszkijjel találkoznak

Heger és Naď Kijevbe utazott, Zelenszkijjel találkoznak

Mészáros Richárd

2023. 03. 31., p – 09:19

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök és Jaroslav Naď (Demokraták) ügyvezető védelmi miniszter pénteken Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoznak.

A találkozó helyét és idejét biztonsági okokra hivatkozva nem közölték. 

A kormányfőt még a MiG–29-esek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntés meghozatalát követően hívta meg Zelenszkij Ukrajnába

Heger Szlovákia segítségéről biztosítja majd az ukrán elnököt az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatban, többek között a saját tapasztalatainak megosztásával. A kormányfő szerint Szlovákia már a háború kitörése előtt nyolc programban segítette Ukrajnát az EU-val kötött társulási megállapodáson belül, most a harmonizáció terén kíván segítséget nyújtani.

„Számunkra fontos, hogy Ukrajna mielőbb stabil ország legyen, mert ez nem csak a határon átnyúló együttműködést segíti majd – ez egy másik téma, amelyről tárgyalni fogunk” – magyarázta.

A kormányfő szerint Ukrajna háború utáni újjáépítése további lehetőségeket biztosít a vállalkozóknak, ami Kelet-Szlovákia gazdasági fejlődését is támogathatja majd. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna újjáépítésére mintegy 400 milliárd eurót kell fordítani.

Hegeren kívül Andrej Plenkovič horvát és Robert Golob szlovén miniszterelnök is Ukrajnában utazik pénteken.

Read More

Post Comment