Search by category:
Egyéb kategória

Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek

Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek

Mészáros Richárd

2023. 03. 31., p – 18:36

Egy évvel ezelőtt az orosz hadsereg olyan szörnyűségeket követett el az ukrajnai Bucsában, amelyek nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki a Kijev közelében levő városban tartott megemlékezésen Eduard Heger kormányfő.

Egy éve, az orosz sereg március végi, április elejei kivonulását követően lemészárolt civilek százainak holttestét fedezték fel az ukrajnai kisvárosban. A pénteki megemlékezésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett részt vett Maia Sandu moldáv államfő, továbbá Andrej Plenkovič horvát és Robert Golob szlovén kormányfő.

Heger felidézte, hogy már tavaly felkereste Bucsát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének társaságában. „Sosem feledkezünk meg arról az áldozatról, amit az ukrán népnek kell hoznia” – hangsúlyozta Heger.

Kiemelte Zelenszkij, az ukrán kormány és az egyszerű ukrán embereknek azt az elszántságát, amivel szembeszálltak az orosz katonai agresszióval, hozzátéve, Ukrajna a közös értékekért, a szabadságért, az emberi jogokért és a demokráciáért harcol.

„A szabadságunkat sosem szabad magától értetődőnek vennünk” – figyelmeztetett Heger, hozzátéve, Ukrajna is megérdemli a szabadságot és a demokráciát, ám ehhez szüksége van a szövetségesek segítségére. Azt is leszögezte, Ukrajnának az Európai Unió tagjává kell válnia.

Angolul mondott beszédét ukrán nyelvű köszöntéssel fejezte be a kormányfő: „Szláva Ukrajinye!”

Az ukrán hatóságok adatai szerint a kijevi körzet felszabadítását követően 1137 lemészárolt civil áldozatra bukkantak, csak Bucsában 461-re.

Ukrajnában nemzetközi igazságügyi szakértők segítségével dokumentálják a helyszíneket és gyűjtik össze a bizonyítékokat az orosz katonák által a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökről.

Read More

Post Comment