Search by category:
Egyéb kategória

A mézédes böjti eledel fesztiválja Kürtön (FOTÓK+VIDEÓK)

A mézédes böjti eledel fesztiválja Kürtön (FOTÓK+VIDEÓK)

Száz Ildikó

2023. 04. 01., szo – 19:11

Kürt |

Aranykőtés díjat vehetett át idén a muzslai Szórád Anna, a kürti Kasnyík Erika, a kürti Sütő Katalin, az ugyancsak kürti Varga Bianka, továbbá a dunamocsi Lajos Katalin. A közönség díját idén a muzslai Szórád Annának ítélték oda a népszerű Kürti Kőtésfesztivál vendégei. Sütő Zsolt borász az általa alapított vándordíjat ebben az évben a dunamocsi Lajos Katalinnak adta át.

Viola Miklós orvos a zsűri elnökeként hangsúlyozta, megkérné a versenyzőket, jövőre is jöjjenek el ilyen szép számban, mert hatalmas degusztációs élményben volt részük. Szeretnék, ha a következő években is találkoznának, és generációról generációra átadnák egymásnak a kőtéskészítés mesterségét. A közönségdíj és a vendégek által felállított sorrend hasonlóra sikeredett, mint a zsűri értékelése. Téglás János, Kürt polgármestere hangsúlyozta a díjátadón, hogy ennyiféle kőtést kevés helyen lehet megkóstolni, mint a községükben. Köszönőlevelet kaptak a zsűritagok, Bokor Klára, Kanyicska Kornélia, Bolya Szabolcs Köbölkút polgármestere, Vavrová Csilla orvosnő és a zsűri elnöke Viola Miklós az értékelő munkáért.

A csíráztatott gabonából készített mézédes böjti kása kóstolójára és kézműves vásárba a tágabb régióból is érkeztek az érsekújvári járásbeli Kürtre szombaton a faluházba. Köztük volt a kajali születésű, családjával Galántán lakó Futó Csaba és lányai, akik már nem első alkalommal mérettették meg magukat. A Kürti Kőtésfesztiválra 1,5 liter léből készült, készre sütött kőtést hozott 24 versenyző, és további adagokat kínáltak eladásra. A rendezvényt a helyi óvodások és alapiskolások nyitották meg műsorukkal. Nagy sikere volt Kanyicska Klára festménykiállításának és a helyi kézművesek bemutatkozásának, akik különféle húsvéti dísztárgyakkal, használati tárgyakkal, bombonnal, rétessel kényeztették a közönséget. A Szlovák Vöröskereszt helyi szervezetének tagjai gyógynövényekből készített limonádét kínáltak, a gyereksarokban tavaszi foglalkozásokat tartottak a kürti óvónők. A kürti származású Meleg Máriával is találkoztunk a vásárban, aki a község szülötteként a község és a család életét bemutató Gesztenyelevél című könyvének első és második kötetét kínálta. A 22. számú Majer István cserkészcsapat tagjai mintegy kétszáz adag kőtést sütöttek erre az alkalomra a jótékonysági vásárra. Kanyicska Klára festőművész rokonai a következő sorokkal kedveskedtek földijüknek.

Drága Klári néni, számunkra ezek nem csak képek, festmények, hanem kürti létezésünk emlékképei. Visszaköszönnek gyermekkori emlékeink, benne van a képekben a reggeli kelések hideg kékje, a nagymama virágos kertje, ami sajnos ma már csak emlékképként él mindannyiunkban. Lényed belső forrása innen, a szülőfalunkból eredeztethető.

Sütő Zsolt borász elmondta, a fesztivál arra is jó, hogy találkozzanak a résztvevők, polgármesterek és közönségszervezők is jelen voltak a rendezvényen.

Ez a találkozó lehetne egy újabb összekötő kapocs a hagyományok mentén, a régiek böjti ételének köszönhetően. Ezzel előtérbe kerülnének a régi értékek, és szélesebb körben is megszervezhetnénk egy hasonló találkozót. Jöjjenek, és a saját hazai pályánkon győzzenek le minket

 – tette hozzá Sütő Zsolt.

Sütő Judit, Kürt alpolgármestere a következő szavakkal búcsúzott a közönségtől:

Amikor az idei fesztivál szervezésekor felhívtak az érdeklődők, azt mondtam, ez valójában nem egy áprilisi tréfa, hogy április elsején találkozunk. Újra itt vagyunk két év kihagyás után. Szeretném bejelenteni a jövő évi kőtésfesztivál dátumát: 2024. március 9-ét választottuk, mindenkit visszavárunk.

Read More

Post Comment