Search by category:
Egyéb kategória

A fehérorosz-lengyel határra telepítik az orosz taktikai atomfegyvereket

A fehérorosz-lengyel határra telepítik az orosz taktikai atomfegyvereket

Kulcsár Péter

2023. 04. 03., h – 12:00

A fehérorosz-lengyel határra telepítik a Fehéroroszországba szánt orosz taktikai atomfegyvereket – közölte Minszkben az orosz nagykövet a helyi Belta hírügynökség hétfői jelentése szerint.

A fegyverek elhelyezésére szolgáló bunkereknek július elsejéig el kell készülniük – jelentette ki Borisz Grizlov, aki korábban belügyminiszter és az orosz alsóház elnöke is volt. Hozzáfűzte: „Az európai és amerikai hangzavar ellenére ez meg fog történni”.

„Végre az emberek odafigyelnek arra, hogy szükséges némi erőegyensúly” – mondta Grizlov. „Amikor szóba kerül az Egyesült Államok európai atomfegyver-telepítése, a mi államszövetségünk biztonságát is növelnünk kell” – fogalmazott a diplomata.

Oroszország és Fehéroroszország közös Szövetségi Államot, egy „törvényes területet” alkot, szemben azokkal a területekkel, amelyeken az Egyesült Államok nukleáris fegyvereit állomásoztatja – mondta Grizlov. „Számukra ezek az országok csak bábok, míg nekünk közös területünk van” – fűzte hozzá.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nemrégiben a nemzethez intézett beszédében közölte, hogy a Nyugat Lengyelországban, a fehérorosz határ mentén fegyverkezik, és azt tervezi, hogy megszállja és elpusztítja országát.

Fehéroroszország, Oroszország szövetségeseként, lehetővé tette, hogy Moszkva fehérorosz területről is támadást indítson Ukrajna ellen 2022 februárjában. Oroszország a közelmúltban jelentette be, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.

Read More

Post Comment