Search by category:
Egyéb kategória

Fűszerezzük meg: a kapor

Fűszerezzük meg: a kapor

szaszifanni

2023. 04. 03., h – 11:40

Ezúttal a kaprot vesszük szemügyre

Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Főleg nyugtató gyógyszerként és afrodiziákumként tekintettek rá, de egyfajta boszorkányűző képességet is tulajdonítottak neki.

Természetes rovarirtóként is hatásos. A kaporból készült olaj ugyanis a bogarak számára halálos. Ezt a bogarak is tudják, már a kapor illata is elriasztja őket.

Az emberek viszont szeretik az illatát. A kapor illóolaját még parfümkészítéshez is felhasználják. Az illóolajat a kapor magjából vagy a növény leveleiből és virágzatából nyerik ki. Fűszeres, friss és édeskés illatot kölcsönöz a parfümöknek. Ezt az illóolajat az élelmiszer- és a kozmetikai iparban is használják. Megtalálható például szappanokban, testápolókban, krémekben és samponokban is.

Jótékony hatása van a szervezetünkre is: csökkenti a bélben történő gázképződést, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó, és húgyúti fertőzések esetén is enyhíti a tüneteket. Egyike azoknak a kevés gyógynövényeknek, amelyek segíthetnek enyhíteni a bélgázképződést és a puffadást.

A kapor magjait a középkori Európában édességként is fogyasztották.

Érdekes

A kaprot mindig a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez, különben elmegy az illata. Használatával legyünk óvatosak, mert a túlzott fűszerezés fanyar, kesernyés ízt ad az ételnek. Mártások készítésénél se főzzük az ételbe, inkább tálalás előtt adjuk hozzá.

Hasznos tipp

Read More

Post Comment