Search by category:
Egyéb kategória

Remišová: Az uniós támogatásokat hosszú távra szóló projektekre fordítjuk

Remišová: Az uniós támogatásokat hosszú távra szóló projektekre fordítjuk

Kulcsár Péter

2023. 04. 03., h – 18:52

A következő pályázati időszakban 107 millió eurót szánnak Csehország és Szlovákia közös, határokon átívelő projektjeire az Interreg Szlovákia-Csehország program keretén belül. A projektek célja az életminőség javítása a két ország közös határa mentén. Erről Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős ügyvezető miniszter tájékoztatott Ivan Bartoš cseh regionális fejlesztési miniszterrel.

Remišová szerint már áprilisban kiírják az Interreg Szlovákia-Csehország program első pályázati felhívásait. A cseh partnerekkel együttműködve hat felhívást tesznek közzé 60 millió értékben. „Az uniós támogatásokat olyan projektekbe fektetjük, amelyek valós és hosszútávú hatással lesznek az emberek életére, úgy, hogy közben javítják a határ mentén élők életminőségét” – hangsúlyozta Remišová.

A 107 milliós csomagból 26 millió eurót költenek a környezet védelmére és a klímaváltozás hatásainak az enyhítésére. Ebből fogják fedezni az árvízvédelmi gátak építését, továbbá az árvíz és az erózió okozta károk helyreállítását.

„Az ország és a környezet védelme céljából két 15 milliós felhívást teszünk közzé. Ezenkívül 30 millió eurót szánunk a közös kulturális örökségünk és a műemlékek védelmére, illetve az idegenforgalom fejlesztésére. Tíz milliót költünk a helyi önkormányzatok együttműködésére” – tette hozzá az ügyvezető miniszter asszony.

Bartoš szerint az Interreg program új pályázati időszaka az elmúlt évek sikeres együttműködését folytatja. Példaként a műszaki képzettségű diákok jobb érvényesülési lehetőségeit célzó programot, valamit a határ menti területek ökológiai stabilitását segítő projektet emelte ki.

„Az Interreg projektek határ menti fejlesztési programként tényleg beváltak. A következő időszakban Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni és a Morva-sziléziai kerület, Szlovákiában pedig a Trencséni, Nagyszombati és a Zsolnai kerület projektjeit fogják támogatni” – tette hozzá Bartoš.

Read More

Post Comment