Search by category:
Egyéb kategória

A meteorológusok veszélyre figyelmeztetnek!

A meteorológusok veszélyre figyelmeztetnek!

Balaskó Réka

2023. 04. 04., k – 08:06

Kedden két időjárási jelenségre is figyelmeztetnek.

A szél miatt kisebb szünetekkel elsőfokú figyelmeztetést adtak ki egész Pozsony és Nagyszombat megyében (Bratislavský, Trnavský kraj), illetve szinte egész Trencsén, Kassa és Nyitra megyében (Trenčiansky, Košický, Nitriansky kraj), továbbá a Breznóbányai, Késmárki, Poprádi, Eperjesi és Varannói járásban (okres Brezno, Kežmarok, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou), amely kedd délutánig van érvényben.

A hegyekben is erős szél várható, főleg a Poprádi, Liptószentmiklósi, Rózsahegyi, Turdossini, Breznóbányai és a Besztercebányai járásban (okres Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Brezno, Banská Bystrica). 1500 méteres magasság felett a széllökések sebessége helyenként elérheti a 110-125 km/órát, illetve a 70-85 km/órás átlagsebességet, ami már viharos szélnek számít.

A meteorológusok Zsolna megyén (Žilinský kraj) kívül mindenhol talaj menti fagyra figyelmeztetnek, ami veszélyt jelenthet a virágzó gyümölcsfákra. „Három méterrel a talajszint felett a levegő minimális hőmérséklete nulla és mínusz három fok között alakul” – figyelmeztetett az SHMÚ. A hőmérséklet helyenként akár mínusz öt fokig is lecsökkenhet.

Nagymihályban (Michalovce) továbbra is másodfokú árvízkészültség van érvényben, amely a Latorca folyót érinti. A Tőketerebesi járásban (okres Trebišov) – a Ronyva kivételével – elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el.

Read More

Post Comment