Search by category:
Egyéb kategória

Három–kilenc centiméternyi hó hullott

Három–kilenc centiméternyi hó hullott

Mészáros Richárd

2023. 04. 06., cs – 16:13

Három–kilenc centiméternyi hó hullott a csütörtöki melegfront során – tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

„A csapadék megérkezésekor minden mérőállomáson fagypont alatti hőmérsékletet regisztráltunk, illetve a fagy erősödését olyan helyeken, ahol már eddig is fagyott, például a Szepességben (Spiš)” – közölték a meteorológusok, és hozzátették, a melegfronttal érkezett csapadékot követően felmelegszik az idő és megkezdődik az olvadás, ami Sárosban (Šariš), Zemplénben (Zemplín) és Abaújban (Abov) is megfigyelhető.

Amint arról korábban beszámoltunk, Kelet-Szlovákiában a havazás nehezíti a közlekedést. Több helyről is az úton keresztben álló teherautókról, járhatatlan utakról érkezett jelentés. A SHMÚ Kelet- és Közép-Szlovákiára is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt.

Kapcsolódó cikkünk

Míg a havazás Kassa belvárosában nem okozott különösebb gondot, a környékbeli utakon, többek között a közeli, ámbár valamivel magasabban fekvő Szaláncon szó szerint megbénította a közlekedést. A falun át vezető úton több személyautó és egy tehergépjármű is keresztbe fordult, ezzel teljesen megbénítva a forgalmat mindkét irányban.

Ahogy arra a Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság a közösségi profilján is felhívta a sofőrök figyelmét, az Iglói járásban (Spiššská nová Ves) található Szomolnok (Smolník) falu fölötti stószi hegyen keresztbe fordult egy autóbusz, ami miatt az út csak egy irányban volt járható. A járás más szakaszain latyakos hóréteg alakult ki.

A Tőketerbesi járásban található Velejte–Csörgő szakaszon is bonyolult volt a közlekedés. A rendőrség tájékoztatása szerint legalább 30 teherautót állítottak le, a szakasz a kora délutáni órákban járhatatlan volt. A helyszínen először a rendőrök, órákkal később pedig az útkezelő vállalat gépei is megjelentek, hogy segítsenek a bajba jutott sofőröknek. A szinte egész nap tartó havazás a Kassa és Gölnicbánya közötti szakaszon, elsősorban az Eperestetőn át vezető főútvonalon is gondot okozott, amelyet egy keresztbe fordult faszállító kamion miatt néhány óra erejéig mindkét irányban lezártak.

A Kassai Városi Közlekedési Vállalat (DPMK) a közösségi hálón jelentette be, hogy az időjárási viszonyok miatt nem közlekednek a Heringes, a Janigova, az állatkert, a kavacsányi hivatal (Kavečany) és a kavacsányi temető megállók között. A DPMK tegnap délelőtti jelentése szerint a korltátozás kora délutánig volt érvényben.

Read More

Post Comment