Search by category:
Egyéb kategória

Tajvani elnök: Tajpej a status quo megőrzésére törekszik

Tajvani elnök: Tajpej a status quo megőrzésére törekszik

Mészáros Richárd

2023. 04. 06., cs – 09:08

Tajvan továbbra is mindent megtesz a status quo megőrzéséért – szögezte le Caj Jing-ven tajvani elnök helyi idő szerint szerdán, az Egyesült Államok képviselőházi elnökével, Kevin McCarthy-val Kaliforniában tartott megbeszélése után, egyúttal köszönetet mondott az amerikai tisztségviselők korábbi tajvani látogatásaiért.

Caj leszögezte: a békés és demokratikus világrend „soha nem látott kihívásokkal” néz szembe. „Együtt erősebbek vagyunk”.

McCarthy aláhúzta, hogy a Washington és Tajpej közötti barátság talpköve a béke és a szabadság.

„Ezek most sokkal fontosabbak, mint valaha. Ám hiszem azt is, hogy a köztünk lévő kapcsolat is erősebb, mint valaha” – fogalmazott a házelnök.

McCarthy egyúttal kiemelte, rendkívül fontos, hogy Washington továbbra is szállítson fegyvereket Tajvannak, és mindent meg kell tenni azért, hogy a fegyverek „időben” a szigetre érjenek. Emellett sürgette Washington és Tajpej gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzését, valamint hangsúlyozta, a két országnak globálisan is terjesztenie kell a közösen vallott értékeket.

A találkozó súlyát jelzi, hogy amerikai képviselőházi elnök és tajvani elnök első alkalommal találkozott az Egyesült Államok területén, és az is első alkalommal fordul elő, hogy egy éven belül ilyen magas szintű találkozó kétszer történik. Tavaly augusztusban Nancy Pelosi akkori demokrata képviselőházi elnök Tajvanra látogatott, amire válaszul akkor Kína nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.

A szerdai találkozó ellen Peking több alkalommal tiltakozott, a kínai védelmi minisztérium pedig azt közölte: Kína „mindig nagyfokú készültségben, eltökélten védelmezi Kína szuverenitását és területi egységét, miképp a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását is”.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Csütörtök reggel a tajvani védelmi tárca bejelentette, három kínai hadihajót és egy katonai helikoptert észlelt a sziget közelében.

Read More

Post Comment