Search by category:
Egyéb kategória

Az amerikai egészségügyi miniszter bírálta az abortuszgyógyszer engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági döntést

Az amerikai egészségügyi miniszter bírálta az abortuszgyógyszer engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági döntést

Mészáros Richárd

2023. 04. 10., h – 14:03

Az amerikai egészségügyi miniszter vasárnap élesen bírálta egy szövetségi bíró döntését, amely a héten felfüggesztette a terhesség-megszakításra használt legelterjedtebb gyógyszer engedélyét.

Xavier Becerra úgy fogalmazott, hogy a texasi bíró határozata „nem Amerika”, és azt követelte, hogy a bíróság változtassa meg a döntését.

Kijelentette, a kormány azt akarja, hogy az amerikai nők változatlanul hozzájuthassanak a gyógyszerhez, amelyet világszerte nők milliói alkalmaznak.

Pénteken egy texasi szövetségi bíró, akinek határozata az egész országra nézve kötelező, előzetes ítéletében felfüggesztette a mifepristone hatóanyagú gyógyszer engedélyét, amelyet 2000-ben adott ki az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (U.S. Food and Drug Administration – FDA).

Arra a kérdésre, hogy arra biztatja-e majd a FDA-t, ne vegye figyelembe a tilalomról szóló bírósági döntést, a miniszter a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „minden az asztalon van”.

A texasi bíró, Matthew Kacsmaryk az ítélet végrehajtását egy hétre felfüggesztette, és eddig adott időt a szövetségi intézményeknek a fellebbezésre.

Xavier Becerra miniszter azt is kijelentette, hogy biztosítani fogják a készítmény elérhetőségét nem csak a következő egy hétben, hanem azt követően is, mert szerinte az az elmúlt 20 évben a legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköze volt a terhesség-megszakításnak.

Joe Biden elnök az ítéletre reagálva azt mondta, hogy kormánya mindent megtesz a texasi ítélet ellen.

A texasi bíró a felfüggesztő döntést egy per részeként hozta meg, amelyben a felperes a gyógyszer biztonságát és engedélyét illetően kérte a bíróság beavatkozását.

A Texasban hozott bírósági ítélettel egy napon, pénteken  ugyanakkor Washington államban egy másik szövetségi bíró ezzel ellentétes végzést adott ki, amely megtiltja a szövetségi hatóságok számára, hogy korlátozzák a gyógyszer elérhetőségét legalább abban a 17 államban, ahol demokraták pert indítottak a készítmény hozzáférhetőségének védelmében.

Read More

Post Comment